Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pod dohledem strojů

Milý úsměv obsluhy je jednou z podmínek úspěchu každého podniku. Jenže zajistit jej není snadné, dokonce ani pro pozorné manažery. Omron Corporation, japonská společnost vyvíjející software pro roboty, už ovšem pracuje na řešení. Její software dokáže analyzovat digitální obrazy včetně videa a rozlišit výrazy obličeje. Společnost brzy začne prodávat systém „měření úsměvu“, který upozorní manažery – okamžitě, když si to budou přát –, sotva se pokladnímu nepodaří vykouzlit přiměřený úsměv.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stroj rozezná i kradené auto. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Stroj rozezná i kradené auto. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Milý úsměv obsluhy je jednou z podmínek úspěchu každého podniku. Jenže zajistit jej není snadné, dokonce ani pro pozorné manažery. Omron Corporation, japonská společnost vyvíjející software pro roboty, už ovšem pracuje na řešení. Její software dokáže analyzovat digitální obrazy včetně videa a rozlišit výrazy obličeje. Společnost brzy začne prodávat systém „měření úsměvu“, který upozorní manažery – okamžitě, když si to budou přát –, sotva se pokladnímu nepodaří vykouzlit přiměřený úsměv. Software se dá nastavit, takže zaměstnavatelé se budou moci rozhodnout, jak moc se jejich zaměstnanci mají culit.

Měřit úsměvy počítačem bude mnoha lidem připadat absurdní. Přístroje se však učí vnímat stále spolehlivěji a zdaleka jim nedělá potíže vyhodnotit, co vidí. Počítačové vidění neboli rozpoznávání objektů se v posledních letech vyvíjelo tak rychle, že stroje už v některých případech dokážou překonat člověka. Pozoruhodně dobře si kupodivu vedou třeba při interpretaci výrazu lidského obličeje.

Venu Govindaraju, počítačový odborník na Univerzitě v Buffalu v americkém státě New York, vytváří software, který pomáhá určit věrohodnost výrazu tváře. Pokud se výraz obličeje tvoří stejně dlouho, jako mizí, pak je podle Govindarajua mnohem větší pravděpodobnost, že je upřímný, než když má nestejnou dobu „náběhu“ a „doběhu“.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].