Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Hra o přežití vlády nabrala další obrátky. A opět se vše točí kolem jednoho muže, který je pro udržení křehkého kabinetu klíčový.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zbytečných obětí stále neubývá - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Zbytečných obětí stále neubývá - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Zbytečných obětí stále neubývá

Česká republika nesplní, co se týče snižování počtu smrtelných dopravních nehod na silnicích, vytyčený cíl Evropské unie snížit počet obětí do roku 2010 na polovinu počtu obětí v roce 2001. Konstatuje to předseda Evropské rady pro bezpečnost dopravy Antonio Avenoso. Za posledních osm let totiž poklesl v EU počet obětí dopravních nehod až o 27 procent, zatímco v Česku jen o dvacet. Proti svým sousedům v Unii jsme tak pozadu až o deset let, navíc zřejmě nedostojíme ani svému národnímu závazku: snížit počty úmrtí na českých silnicích do konce příštího roku na 650. V minulém roce sice jejich počet klesl na druhý nejnižší od roku 1990, přesto na místních silnicích zahynula bez osmi rovná tisícovka lidí. Podle Antonia Avenosa je na českých silnicích nejrizikovějším faktorem nepřiměřená rychlost a alkohol, přes značné investice zaostáváme i v bezpečnosti silnic. Navíc naši řidiči neberou ochranné prvky, hlavně však bezpečnostní pásy, příliš vážně – v roce 2007 pak nejhůře v celé EU.

Další zkouška vlády

Hra o přežití vlády nabrala další obrátky. A opět se vše točí kolem jednoho muže, který je pro udržení křehkého kabinetu klíčový. Poslance hlasujícího s koalicí Petra Wolfa prošetřuje policie pro podezření z milionových podvodů se státními dotacemi. Podle materiálů, které přinesli Reportéři ČT, mají už vyšetřovatelé nashromážděno proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].