Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Otázky pro Obamu a McCaina

Barack Obama pracoval tři roky jako komunitní organizátor ve zbědované chicagské čtvrti South Side, takže velice dobře zná skutečnou chudobu, která v Americe existuje.

Barack Obama pracoval tři roky jako komunitní organizátor ve zbědované chicagské čtvrti South Side, takže velice dobře zná skutečnou chudobu, která v Americe existuje. Ví, že v jednom z nejbohatších států světa žije v bídě 37 milionů lidí, což je mnohem vyšší podíl než v bohatých státech Evropy. Přesto se Obamova předvolební kampaň zaměřuje na typické voliče a daňové škrty pro střední třídu. Otázku chudoby prezidentský kandidát obchází.

Není to tak, že by Obama neměl politický program na pomoc chudým. Navštivte jeho webové stránky, klepněte na „Issues“ (Problémy) a pak na „Poverty“ (Chudoba). Tady naleznete soubor promyšlených návrhů sahajících od zvýšení minimální mzdy po založení modelových „zaslíbených čtvrtí“. Ty by měly zajistit například vzdělávání dětí v raném věku a prevenci kriminality. Chudé oblasti s nízkou mírou dosaženého vzdělání by se díky tomu měly odrazit ode dna. (Navštivte webové stránky Johna McCaina a „chudobu“ v seznamu problémů ani nenaleznete – ačkoliv „kosmický program“ tam je.)

Proč tedy Obama nemluví hlasitě o problému, s nímž má oproti svému soupeři mnohem více zkušeností z první ruky a pro který má i lepší politický program? Možná k volbám nechodí dostatečný počet chudých nebo budou beztak volit demokraty. Navíc mu jeho výzkumníci údajně řekli, že nezávislé voliče z řad střední třídy si mnohem spíš získá odvoláváním se na jejich peněženky než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].