Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Prodej si sám

Model Letní den měl prý velký úspěch. Také Květy v tyrkysu. Jsou to názvy tašek a jejich autorka jich prodala už několik, zájem je i o její vlastnoručně vyrobené prstýnky a náušnice. Klára Kubešová přitom není módní návrhářka, ale matka tří dětí z Kuřimi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vyrobeno po večerech s láskou. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Vyrobeno po večerech s láskou. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Model Letní den měl prý velký úspěch. Také Květy v tyrkysu. Jsou to názvy tašek a jejich autorka jich prodala už několik, zájem je i o její vlastnoručně vyrobené prstýnky a náušnice. Klára Kubešová přitom není módní návrhářka, ale matka tří dětí z Kuřimi. Zatím se hlavně starala o rodinu a pomáhala manželovi s administrativou jeho firmy. Až do letošního února.

Tehdy její muž založil server www.fler.cz, kde je možné nabídnout na prodej vlastnoruční výrobky. A tak začala vyrábět a nabízet nejdřív ona a postupně dalších tisíc tvůrců, především tedy tvůrkyň. Lze tu najít šátky, mýdla, šperky, svetříky pro psy a ozdobné obojky pro děvčata. „Nemusí všichni chtít jen batiku, ne?“ komentuje doplněk ze své dílny Lenka Špačková, sedlářka, která ještě se svou kamarádkou švadlenou vytvořila značku My Obsession. Nesnášejí unylost a šijí drsnou módu, přičemž se inspirují svými dalšími aktivitami, což je výroba postrojů pro zvířata a pro erotické salony. Jinak tu ale prodávají spíš autorky klidnějších povah a vkusu, takže jsou tu hlavně věci batikované a květinkové, někdy až povážlivě.

Nejde tedy vždycky o vyšší estétství, zajímavé je to ale stejně. Protože nějakou dobu se zdálo, že slova jako „šicí stroj“ nebo „pletací jehlice“ se ze slovníku civilizované ženy definitivně vytratila a nahradilo je „vyrazit na nákupy“. Místo mizejících galanterií vznikaly nové obchody s hotovými, bezpracnými a levnými předměty, o jejichž původu je známo jen to, že jsou vyrobené v neznámých a trochu nebezpečných zemích a zcela jistě ne s radostí, natož s láskou.

Jiné je to v internetovém obchodě www.dawanda.com, což je německá obdoba českého Fleru. Kdo si tu koupí kupříkladu sukni od kutilky s přezdívkou Piggeldi, obdrží ji se vzkazem: „Milá slečno, tuto sukni jsem navrhla, střihla a ušila, a to ručně a s láskou.“ Další podobný obchod je www.etsy.com, kde prodávají lidé z celé planety, od Japonska po Finsko.

Ani tyhle věci do dějin užitého umění nejspíš nevstoupí, čehož lidstvo nepotřebuje litovat. Jejich půvab je v něčem jiném. Že na sobě nemají „made in China“, ale třeba „vyrobeno po večerech v rodinném domku v Kuřimi“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].