Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čunkův návrat

Případ údajné korupce Jiřího Čunka skončil.

Případ údajné korupce Jiřího Čunka skončil. Proti rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké nevinen neexistuje odvolání. Jenže pro společnost i pro Čunka by bylo lepší, kdyby konečný verdikt vynesl soud. Bez rozhodnutí této instance máme před sebou jen tříšť nesourodých a neveřejných rozhodnutí, která stále přinášejí odůvodněné pochyby. Jak o Čunkově nevině, tak o průběhu procesu.

Státní zástupce Arif Salichov minulý týden opět prohlásil, že Čunek nespáchal žádný trestný čin. Na tohle zjištění mu stačilo pouhých čtrnáct dnů od chvíle, co mu nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká vrátila spis k došetření. Už ta rychlost zaráží. Den před Salichovovým prohlášením zase prohlásilo vedení protikorupční policie, že vyšetřovatel Milan Šošovička vedl pátrání v případu bezchybně. Definitivně je tak vyvráceno čtyři měsíce staré obvinění vyšetřovatele Salichovem, že policista manipuloval vyšetřování případu takovým způsobem, že se Salichov za své dlouholeté praxe s něčím podobným nesetkal.

A k dovršení guláše, státní zastupitelství v Havířově začalo prověřovat, jestli se Čunek nedopustil pobíráním sociálních dávek v devadesátých letech trestného činu.

Už neobstojí tvrzení Čunka a některých dalších politiků, že je dobře, že neproběhl soud, protože je nevinný a dlouhé soudní jednání by mu komplikovalo život. Kdyby totiž Vesecká nechala podat původního státního zástupce Radima Obsta žalobu už v červnu, jak měl v úmyslu, s největší pravděpodobností bychom dnes sledovali soudní proces, a nikoli nesrozumitelnou přetahovanou policistů a státních zástupců, výměnu právních názorů, která vyvolává podezření, že je manipulována politickými zájmy.

Soud by vyřkl verdikt, a ať by byl jakýkoli, měl by to Čunek, ale i veřejnost černé na bílém, a to vše za veřejného dohledu, protože soudní procesy jsou pro občany přístupné. To o rozhodování státních zástupců neplatí. Rozpory, utajení a nesrozumitelnost už vydaných verdiktů zanechají na Čunkovi podezření z korupce nadosmrti.

Salichovovo rozhodnutí vedlo Čunka a pár politiků k úvahám, že by se zase mohl vrátit do vlády. Tento časopis několikrát napsal, proč šéf lidovců do kabinetu nepatří. Pokud však ministři staví Čunkovo bytí či nebytí v kabinetu jen na rozhodnutí státních zástupců, a ne na základě jeho četných chyb, měli by ho přivítat mezi sebe. Lepšího místopředsedu si evidentně parta kolem premiéra Mirka Topolánka nezaslouží.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].