Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Krásný nový potrat

Není mnoho pilulek, kvůli nimž se demonstrovalo v ulicích, řečnili o nich prezidenti světových velmocí a magazín Time jim věnoval titulní stranu.

Fotografie: Monstrum a jeho stvořitel Étienne-Émile Baulieu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Monstrum a jeho stvořitel Étienne-Émile Baulieu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Není mnoho pilulek, kvůli nimž se demonstrovalo v ulicích, řečnili o nich prezidenti světových velmocí a magazín Time jim věnoval titulní stranu. Preparátu s názvem RU-486 se to podařilo. Přesně před devatenácti lety ho francouzský ministr zdravotnictví osobně protlačil na trh a od té doby to kolem něj pořádně vře. Říká se mu mifepristone alias potratová pilulka.

Morální vlastnictví žen

Doktor Étienne-Émile Baulieu v laboratořích francouzské farmaceutické firmy Roussel-Uclef původně pracoval na jiném léku a na účinky preparátu RU-486 přišel tak trochu nečekaně. Své tušení, že objevená chemikálie dokáže u ženy v raném stadiu těhotenství vyvolat samovolný potrat, si ověřil na první dobrovolnici v roce 1982. Vzápětí koncern rozjel rozsáhlé testování. Fungovalo to vcelku spolehlivě a pilulka se výzkumníkům jevila jako slibný vynález.

Potraty, od roku 1975 ve Francii stejně jako ve většině ostatních západních zemí legální, se dosud prováděly výhradně chirurgickým zákrokem v narkóze, šlo tedy o poměrně silný zásah do organismu. Pro venkovské ženy byly hůře dostupné a další nepříjemná okolnost chirurgických interrupcí dodnes spočívá v tom, že lékař a těhotná žena musejí často čekat, až bude plod dostatečně „velký“, aby se zákrok dal provést.

Preparát mifepristone, jehož prodej francouzské úřady povolily v září 1988, představoval výraznou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].