Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Konec jedné kariéry

Obvinění Tomáše Kadlece z přípravy gigantického podvodu je důležitou zprávou a je tak trochu příznačné pro minulé politické poměry, že jeho obvinění přichází chvíli poté, co jeho chlebodárci prohráli volby.

Obvinění Tomáše Kadlece z přípravy gigantického podvodu je důležitou zprávou. Někdejší vlivný zaměstnanec BIS podezřelý z vynášení tajných informací ze služby sociálním demokratům udělal po jejich nástupu k moci raketovou kariéru a je tak trochu příznačné pro minulé politické poměry, že jeho obvinění přichází chvíli poté, co jeho chlebodárci prohráli volby. Dřív ho zřejmě kvůli politickému krytí obvinit nešlo, i když jeho kariéru provází řada podezření – od manipulace prověrek přes dlouholetou úzkou spolupráci s kontroverzním podnikatelem (a Kadlecovým někdejším „zpravodajským“ agentem) Františkem Mrázkem až po kšefty ve strategickém státním podniku Čepro.

Tomáš Kadlec je zdatný protihráč, jeho „soukromé archivy“ musí obsahovat kompromitující materiály, o nichž se nám ani nezdá. Už dnes pouští do médií vzkazy typu „pánové Pitr a Mrázek nezískali Setuzu mým přičiněním“ nebo „jako šéf NBÚ jsem zažil brutální nátlak, aby byla udělena jistá prověrka“, jejichž smysl je jasný: „Pozor, pánové! Jestli mi nepomůžete, budu mluvit!“ To mluvení by Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který Kadlece obvinil, mohlo přinést skutečnou kolekci informací o prorůstání zločinu a politiky. Takže je nutné si pohlídat, která potrefená osoba či strana se Kadlecových vzkazů zalekne a začne ho chránit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2006 pod titulkem Konec jedné kariéry