Často hledáte, jak…
Obálka vydání 23/2006
23/2006 • 4.–11. 6. 2006

2006/23

Kultura

Nixon poráži Kennedyho

Erik Tabery

Kniha Anthonyho Summerse Richard Nixon – Arogance moci, sledující celý prezidentův život, ale může pro Čechy sloužit jako inspirace, že demokracie to mají všude na světě těžké. Stejně to dokazuje i práce Roberta Dalleka Kennedy – Nedokončený život.

Událost na internetu

Adam Javůrek

Jednou ze zásadních výhod internetu je bezesporu skutečnost, že na síti jsou si všichni rovni. To ale nemusí platit navěky. Představte si třeba, že zde bude zaveden „rychlostní poplatek“.

Co se děje ve světě

Tomáš Glanc

Moskevský klub Ikra (Kaviár) nedávno hostil křest čerstvého alba hudebníků, sdružených do skupiny Krovostok. Deska, nazvaná Skvoznoje (Napříč), vychází zhruba dva roky poté, co tato kapela definovala ruský rap jako svébytný a úspěšný jev, jehož vliv dalece přesáhl komunitu fanoušků hip hopu.

Dogma které chutná

Karel Veselý

Skládá odvážné zvukové koláže, vyznává vyhraněné politické postoje a v úctě má tradiční soul. Lehkost, s jakou Matthew Herbert komponuje, je ovšem pouze zdánlivá.

Spojené osudy Viktora Fischla

Viktor Šlajchrt

V Jeruzalémě zemřel jeden z nejzajímavějších českých spisovatelů. O smrti se v knihách Viktora Fischla hovoří často. Valnou většinu z nich sepsal ve věku, kdy se její nevyhnutelnost člověku stále více připomíná, osud mu však dopřál dlouhé stáří, svěží myšlení a dostatek literárních sil.

Velká gesta v Cannes

Tereza Brdečková

Přehlídku ovládly dramatické příběhy a velká romaneskní témata. Viděli jsme především hodně politiky a dějin, hodně války a filmový realismus. Dvě nejvýznamnější ceny si odnesly filmy, jejichž klíčovým motivem byly krvavé etapy moderních dějin.

Komentáře

Havlův zelený lesk

Erik Tabery

Havel zahajoval evropský Zelený týden, který má být příležitostí pro bilanci stavu životního prostředí. Je dobré, že se Havel kromě lidských práv věnuje i zeleným tématům, protože už svou přítomností budí o problém zájem.

CzechTek jde do hor

Erik Tabery

Minulý týden ministr obrany Karel Kühnl rozhodl, že milovníci hudby, kteří se každý rok scházejí na kontroverzním CzechTeku, dostanou místo ve vojenském prostoru Doupovské hory.

Kam až se dokrájí Evropa

Zbyněk Petráček

Černá Hora se v referendu odtrhla od Srbska. Je to dobře, nebo špatně? Je to rozklad životaschopného zbytku někdejší integrace, nebo spíše naděje pro Balkán, zmenšení jeho problémové části? To jsou teď otázky pro Evropu.

Bratrstvo Kočkovy pracky

Jaroslav Spurný

Hrdina, takových by mělo být víc, říkali před volbami jedni. Ne, politický manipulátor, který vše dobře načasoval a pojistil si podporu opoziční strany, odpovídali jiní. Bylo tedy správné, že Jan Kubice vystoupil před poslanci se závažným obviněním sociálních demokratů z propojení se zločinci?

Co bude dál

Erik Tabery, Marek Švehla

Pokud máte pocit, že těmto volbám nerozumíte, tak klid: patrně v tom nejste sami. Ostatně dá se tomu vůbec rozumět?

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Včera uplynulo 65 let od úmrtí Františka Janečka, spjatého s logem Jawa a tím nejlepším, co kapitalismus, podnikavý duch, invence a odvaha znamenají.