Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Marihuana jako volební trhák

Ve volební kampani se objevilo nečekané téma: legalizace marihuany a hašiše. Je to dobře, nebo ne? Sledujte debatu dvou liberálně naladěných odborníků na drogovou problematiku.

Ve volební kampani se objevilo nečekané téma: legalizace marihuany a hašiše. Je to dobře, nebo ne? Sledujte debatu dvou liberálně naladěných odborníků na drogovou problematiku.

Unie svobody je zřejmě světovým rekordmanem v promrhání volebních preferencí (z více než 15% v roce 1998 na současné procento). Teď se ale rozhodla „odejít na úrovni“, jak zaznělo při spouštění předvolební kampaně.

Programový veletoč, který přitom provedla, bere dech. Ze zamlklého zosobnění konformismu, milovníka luxusních dovolených a bytů za státní peníze Pavla Němce se najednou stal obhájce menšin a „jinakosti“. Ze slepého střeva vládní koalice, jež legitimizovalo svou přítomností ve vládě parlamentní parní válec komunistů a sociálních demokratů, se má stát progresivní politická síla – a to vše právě ve chvíli, kdy moc unionistům naopak nenávratně uniká.

Unie svobody ve svém novém programu namíchala jakýsi antiglobalistně-hippie-komunistický koktejl, který za „liberální“ nelze označit ani pod vlivem libovolné psychotropní látky. Spílání bankám a koncernům k výbavě ekonomických liberálů rozhodně nepatří, tak jako k němu nepatří absolutní pacifismus, odmítnutí školného, domáhání se tzv. bezplatného zdravotnictví pro všechny či požadavek beztrestnosti za ničení cizího majetku pomocí sprejů.

Tragické je, že v této změti, poskládané bez ladu a skladu, je diskreditována řada důležitých témat a problémů, jež jsou v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].