Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Není zájem o jezy

Je to dobrá zpráva – politici napříště nesmějí pod pláštíkem veřejného zájmu prosazovat prospěch lobbistů nebo svůj vlastní. Ve čtvrtek o tom rozhodl Ústavní soud. Pro majitele pozemků a ctitele vlastnického práva to znamená další naději – ta první přišla letos na jaře, když sněmovna zamítla zákon, který umožňoval urychlené vyvlastnění pozemků.

Je to dobrá zpráva – politici napříště nesmějí pod pláštíkem veřejného zájmu prosazovat prospěch lobbistů nebo svůj vlastní. Ve čtvrtek o tom rozhodl Ústavní soud. Pro majitele pozemků a ctitele vlastnického práva to znamená další naději – ta první přišla letos na jaře, když sněmovna zamítla zákon, který umožňoval urychlené vyvlastnění pozemků.

Na nějaké zajímavé rozhodnutí Ústavního soudu pod vedením Pavla Rychetského se čekalo už delší dobu. Řada jeho verdiktů totiž vyvolala naopak zklamání. Soud například oproti předchozí praxi nadřadil práva státu právu restituenta nebo smetl stížnost sedláka Rejtara z Mostecka na to, že místní politici protizákonně odmítli vypsat referendum o obří továrně, která měla zemědělci vyrůst za humny.

Soudci ale minulý týden vyslyšeli podnět skupiny osmnácti senátorů a prohlásili pozměňovací návrh k zákonu o vnitrozemské plavbě z pera poslance Jaromíra Schlinga (ČSSD) za protiústavní. Schling se spolu s ostatními severočeskými poslanci z ČSSD snaží všemi možnými fintami prosadit projekt jezů na Labi a ve sněmovně sáhl po rafinované metodě – prohlásil v zákoně projekt za stavbu veřejného zájmu. Tím vzal lidem, kteří by se kvůli jezům chtěli obrátit na soud, možnost obrany.

Jenže podle ústavních soudců o veřejném zájmu mohou rozhodnout jen správní orgány a Schlingovu pasáž zrušil. To napříště omezuje moc politiků, kteří nabyli dojem, že jen oni mají určovat, co je a co není důležité. Nicméně i tak by debata o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].