Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Možná jsem trochu atypický

Přemysl Sobotka (61) se narodil v Mladé Boleslavi, v Praze vystudoval medicínu, které se věnoval v liberecké nemocnici. V roce 1991 vstoupil do ODS a následujících pět let byl radním města Liberce. Nyní je předsedou liberecké organizace ODS. Třikrát uspěl v senátních volbách, poprvé byl zvolen v roce 1996. Loni v prosinci byl zvolen do čela Senátu. Z prvního manželství má dcery Věru a Martinu, z druhého nevlastního syna Prokopa.

Fotografie: Přemysl Sobotka Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: Přemysl Sobotka Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Přemysl Sobotka

(61) se narodil v Mladé Boleslavi, v Praze vystudoval medicínu, které se věnoval v liberecké nemocnici. V roce 1991 vstoupil do ODS a následujících pět let byl radním města Liberce. Nyní je předsedou liberecké organizace ODS. Třikrát uspěl v senátních volbách, poprvé byl zvolen v roce 1996. Loni v prosinci byl zvolen do čela Senátu. Z prvního manželství má dcery Věru a Martinu, z druhého nevlastního syna Prokopa

.

Je rok před volbami, a i když se sociální demokracie znovu probouzí, ODS je stále favoritem. Jaká u vás vládne nálada?

Veškeré úsilí směřujeme k volbám. Nejsme rozhodně nijak destabilizovaní nebo nervózní z toho, že Paroubkovi stoupají preference. Víceméně jsme to očekávali.

Jak to?

Jeho projev a styl jasně signalizují, že je jedno, jestli mluví pravdu nebo polopravdu. Důležité je, že to, co říká, říká způsobem, který je pro občany přitažlivý. Vnímají ho jako nového člověka, ale jeho vláda není nová, je staronová, dokonce natřikrát. Jako hlavní cíl si dala přijetí evropské ústavy, ale teď, když se ratifikační proces zastavil, nevím, co nám přinese.

Už dvakrát se vám při volbách do sněmovny stalo, že jste nedotáhli koncovku. Nebojíte se, že se to bude opakovat?

My jsme si tu jednu těsnou výhru a jednu těsnou prohru zanalyzovali a nebudeme opakovat stejné chyby. Kampaň tehdy byla zdánlivě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].