Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Sluhou dvou pánů

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Kapitalistický Hongkong, již osm let specifická součást rudé Číny, dostane nového správce. Bude jím Donald Tsang, hongkongský rodák, jehož kariéra začala ještě v koloniální správě, ale úspěšně se rozvíjela i za komunistických vládců Hongkongu. Tsang v polovině června doložil, že ho podporuje 710 z celkem 800 členů zvláštního shromáždění, které 10. července zvolí hlavního představitele enklávy. Výsledek hlasování je tedy předem znám – zbývá se zeptat, jakým šéfem Tsang bude a kam se s ním Hongkong posune. Jedno je jisté: Tsang bude podstatně lepší než jeho předchůdce Tung Chee-hwa.

Předchůdce Tung…

Tung na svou funkci rezignoval v březnu. Zdůvodnil to pokročilým věkem a zdravotními nesnázemi. „Za tři měsíce mi bude osmašedesát a můj pracovní rozvrh – pracuji šestnáct až osmnáct hodin denně – si z mého zdraví vybírá svou daň,“ postěžoval si Tung. Velmi rychle se prý unaví a jeho problémů a nemocí valem přibývá.

Bylo však veřejným tajemstvím, že pravým důvodem jeho rezignace je nespokojenost Pekingu s Tungovým výkonem. Pekingským komunistům samozřejmě nevadilo, že Tung odmítl zahájit diskusi o rozšíření počtu přímo volitelných míst v hongkongském zákonodárném shromáždění (Legco). Stejně tak mu nevytýkali, že hrozil obhájcům tibetské a tchajwanské nezávislosti. To obojí bylo z hlediska Pekingu v pořádku. Čína sice Hongkongu slíbila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].