Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Stát pasák? Stát rasista

Česká vláda minulý týden schválila návrh ministra vnitra na legalizaci prostituce. Do dubna 2005 má Stanislav Gross předložit text zákona (sám si určil kratší lhůtu). Myšlenka je dobrá, ministra i vládu je třeba ocenit. Zatím však rozhodnutí nemá zásadní význam, ačkoli většina českých deníků o něm informovala jako o hotové věci. Bude-li kabinet za pár měsíců ještě vůbec existovat, Grossův zákon nemusí projít. „Nechceme, aby byl stát největším pasákem,“ argumentují lidovci, v parlamentu se k nim přidá řada občanských demokratů, komunistů i pár členů ČSSD, třeba ministr práce Zdeněk Škromach.

Fotografie: Nesnesitelná lehkost lidovecké mravnosti. Foto Mediabanka / Getty images • Autor: Respekt
Fotografie: Nesnesitelná lehkost lidovecké mravnosti. Foto Mediabanka / Getty images • Autor: Respekt

Česká vláda minulý týden schválila návrh ministra vnitra na legalizaci prostituce. Do dubna 2005 má Stanislav Gross předložit text zákona (sám si určil kratší lhůtu). Myšlenka je dobrá, ministra i vládu je třeba ocenit. Zatím však rozhodnutí nemá zásadní význam, ačkoli většina českých deníků o něm informovala jako o hotové věci. Bude-li kabinet za pár měsíců ještě vůbec existovat, Grossův zákon nemusí projít. „Nechceme, aby byl stát největším pasákem,“ argumentují lidovci, v parlamentu se k nim přidá řada občanských demokratů, komunistů i pár členů ČSSD, třeba ministr práce Zdeněk Škromach.

Mravní znepokojení, které v těchto politicích budí představa státu, jenž se konečně přestal tvářit, že prostitutky a prostituti v Česku tak nějak jsou i nejsou, kontrastuje s poklidným postojem k jinému Grossovu středečnímu návrhu – totiž aby stát hlídal, kolik cizinců se přihlásilo do jednoho bytu. Prý se tak předejde masové migraci slovenských Romů. Záměr je xenofobní (měli by se zkoumat ne-Češi) a navíc je výslovně namířen proti některým etnickým skupinám. Tady však zásadový odpor napříč stranami – natož u lidovců – nelze pozorovat. Zvláštní typ mravnosti.

Zabránit v páchání ničemností

Slogan „stát nesmí být pasák“ už patří do zlatého fondu KDU-ČSL, něco jako „třikrát a dost“, „válku drogám“ apod. Zní efektně a jako by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].