Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Stíhání šéfa francouzské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta je u konce. Minulou středu ho pařížský soud plně zprostil viny v případu Credit Lyonnais a den poté si prokurátor pospíšil s ujištěním, že nepodá odvolání. Verdikt přišel za sekundu dvanáct: kdyby na Trichetovi zůstal škraloup (prokurátor chtěl deset měsíců podmínku), nemohl by se v červenci stát novým guvernérem Evropské centrální banky. Což by byla potíž pro celou eurozónu: při jejím vzniku totiž Francouzi trvali na tom, že druhý guvernér bude Francouz, kdežto Němci žádali, aby to byl solidní bankéř, a Trichet byl jediný nalezený kompromis.

Podle obžaloby měl coby vysoký úředník ministerstva financí počátkem 90. let pomáhat s kamuflováním obřích ztrát banky Credit Lyonnais (daňové poplatníky přišel skandál na 29 miliard dolarů). Wall Stret Journal už loni psal, že Trichet nikoho nekryl, naopak potíže hlásil ministrovi, což potvrdil i soud. Takže i když očištění přišlo jako na objednávku, Trichet je snad opravdu nevinný. A jak si povede coby evropský guvernér? Ve Francii míval pověst protiinflačního jestřába, Economist ovšem dodává, že při dnešní mizivé evropské inflaci se Trichet přiklání spíše ke snížení úrokových sazeb.

•••

Akcie Českého Telecomu se vysoko vyhouply, pak propadly – a Komise pro cenné papíry nyní šetří, kdo a jak na tom vydělal. Kurz Telecomu se řadu týdnů pohyboval v rozmezí 340–350 korun. Když 5. června vyšla v ranní MF Dnes zpráva, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].