Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nikdy nepůjčuj známým

V posledních letech se v souvislosti s kontroverzní úlohou Mezinárodního měnového fondu (MMF) při řešení finančních krizích objevila řada návrhů, jak zlepšit jeho práci. Se zajímavým nápadem přišel nedávno hlavní poradce britského ministra financí Edward Balls. Fond by měl být podle něj zbaven vlivu politiků podobně jako v 90. letech mnohé centrální banky.

Balls poukazuje na dva zásadní problémy: při rozhodování o finanční pomoci krizí postiženým zemím je měnový fond vystaven přílišnému politickému tlaku. Na druhé straně není schopen před krizí včas varovat země, které od něj zrovna nečerpají půjčku. Balls navrhuje, aby se MMF „čínskou zdí“ rozdělil na dvě části: jedna by schvalovala půjčky a druhá, zcela zbavená vlivu politiků, by sledovala, co se v jednotlivých zemích děje a radila by, jak se vyhnout krizím.

Neopakovat Argentinu

Měnový fond je podle Ballse ve svých hodnoceních často příliš shovívavý k zemím, kterým poskytl půjčky. Jejich hospodářskou politiku a zranitelnost vůči krizím posuzuje příliš optimisticky. Typickým příkladem je Argentina. Právě proto Balls navrhuje oddělení rozhodování o úvěrech a pozorování ekonomické kondice jednotlivých zemí. Pracovníci MMF, kteří jezdí na pravidelné každoroční konzultace o hospodářské politice, by neměli jednat o poskytování finanční pomoci. To by měl na starost oddělený tým. Tím by se také snížilo riziko, že mezi pozorovateli MMF navštěvujícími zemi a místními politickými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].