0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře8. 3. 20036 minut

Týden s Klausem

Nový prezident má za sebou prvních deset dní od volby a sotva tři od podepsání slibu. Za tak krátkou dobu není samozřejmě možné příliš toho udělat, ani zkazit. Na druhé straně tento týden mnohé naznačil.

Gentleman z JZD

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

První týden se do značné míry odehrával spíše v rovině verbální a nezačal zrovna šťastně. “Jsem naprosto šokován. Vypadalo to, jako když se najde někde na vesnici bývalý zámeček, který byl jistou dobu v majetku JZD,” prohlásil nový prezident Václav Klaus po návštěvě Domečku na Pražském hradě, kde možná bude později bydlet. Levný útok na odcházející hlavu státu vyvolal pocit trapnosti umocněný pak zjištěním, že “zdevastovaná” stavba právě prochází celkovou rekonstrukcí. Klaus také v prvních dnech po výhře často opakoval, že chce Hrad “zeštíhlit”, “zcivilnit”, “zbavit pompéznosti” – jako by po rozhazovačném a diktátorském panovníkovi konečně přicházel střízlivý, šetrný muž z lidu. Později si ale nový hradní pán zřejmě uvědomil, že žalování vzbuzuje spíš směšný dojem, a ve svém inauguračním projevu už svoje bolavé téma pojednal velkoryse a s úctou. “Pane prezidente Václave Havle,” oslovil svého dlouholetého rivala. “Říkám záměrně pane prezidente, protože si myslím, že to tak lidé budou říkat vždy – a měli by.”

Další přívětivou ukázkou nových hradních poměrů se stalo jmenování prezidentova mluvčího. Nejde sice o žádnou mimořádně…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc