Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve jménu Stalina

Z normalizačních vtipů je znám i tento: Otevřu noviny – Lenin. Otevřu rádio – Lenin. Otevřu televizi – Lenin. Bojím se otevřít konzervu. Dosadíme-li za Lenina jeho nástupce Stalina, můžeme říci, že podobně to vypadá dnes v Rusku.

Za éry Vladimíra Putina se stát vrátil k sovětské hymně – nikoli leninské, tehdy to byla Internacionála, ale stalinské, národní, používané od roku 1941. Putin hájí návrh vrátit na armádní rudou vlajku pěticípou hvězdu – nikoli jako symbol komunismu, ale jako symbol zenitu ruského impéria. A nyní zdola odstartovala zatím poslední iniciativa. V souvislosti s 60. výročím nejslavnější bitvy druhé světové války přejmenovat Volgograd opět na Stalingrad. Agentury píší o návratu Ruska k tradičním symbolům. Odráží však stalinský revival v putinovském Rusku ruské tradice?

Odpověď zní ano i ne. Ryzí ruské tradice odráží carská symbolika trikolory a zlatého dvouhlavého orla. Ale ten v lidech utkvěl nejspíše ze snímků, které obletěly svět po zkáze jaderné ponorky Kursk. Naproti tomu pěticípá hvězda je sice ideologický import ze Západu, zato však vlála nad dobytým Berlínem a poté málem nad polovinou světa. Komunismus jako ideologie Rusko daleko nedotáhl. Stalin mocensky ano. Do role hlavního vítěze druhé světové války, jaderné supervelmoci a rovného partnera Ameriky. Už když před dvěma lety Putin poprvé v roli prezidenta oslovil na Rudém náměstí válečné veterány, citoval Stalinova slova.

Putin asi nechce světu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].