Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

ODS na pravé cestě

ODS se připravuje na rozhodující kongres. Koncem tohoto týdne si totiž občanští demokraté ve Františkových Lázních zvolí nové vedení. Politici uvnitř i vně ODS tvrdí, že půjde o revoluční chvíli. Už proto, že poprvé není jasné, kdo se ocitne v čele zdejší nejsilnější pravicové strany a jaký převrat s sebou nová otevřenost a nejistota přináší.
Do mlhou zahaleného Národního domu v Praze na Smíchově už od časného dopoledne proudí davy slavnostně oblečených lidí. Koná se tu sněm pražské organizace ODS. Účastníci mají jasný program: vybrat kandidáty, kteří se za týden na kongresu ve Františkových Lázních utkají o křesla předsedy a místopředsedů ODS. V kuloárech je cítit uvolněná atmosféra – partajníci se usmívají a na potkání přítomným novinářům vysvětlují, jak se jejich strana musí už jednou provždy otevřít veřejnosti.

ODS se připravuje na rozhodující kongres. Koncem tohoto týdne si totiž občanští demokraté ve Františkových Lázních zvolí nové vedení. Politici uvnitř i vně ODS tvrdí, že půjde o revoluční chvíli. Už proto, že poprvé není jasné, kdo se ocitne v čele zdejší nejsilnější pravicové strany a jaký převrat s sebou nová otevřenost a nejistota přináší.

Konec demagogie

Do mlhou zahaleného Národního domu v Praze na Smíchově už od časného dopoledne proudí davy slavnostně oblečených lidí. Koná se tu sněm pražské organizace ODS. Účastníci mají jasný program: vybrat kandidáty, kteří se za týden na kongresu ve Františkových Lázních utkají o křesla předsedy a místopředsedů ODS. V kuloárech je cítit uvolněná atmosféra – partajníci se usmívají a na potkání přítomným novinářům vysvětlují, jak se jejich strana musí už jednou provždy otevřít veřejnosti.

Že to s tím otevřením nebude až tak horké, se ale ukazuje několik minut před oficiálním zahájením kongresu. „Do sálu nemůžete,“ vyhání novináře manažer pražské ODS Václav Růth. Důvod? „Projednávají se tam nepodstatné věci, to není pro vás důležité,“ odbývá otázku Růth. V kuloárech ovšem jeho postup vzbuzuje dříve neznámé rozhořčení. „Takhle nám veřejnost sotva uvěří, že s ní chceme hrát otevřenou hru,“ zlobí se pražský poslanec Petr Bratský. „Nechápu to a pokusím se zjednat nápravu.“ Asi po hodině a půl se skutečně dveře do konferenčního sálu otevírají všem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].