Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bez reformy výdajů to nepůjde,

Koncem června se schodek státního rozpočtu prudce snížil na necelou miliardu. Na pohled dobrá zpráva, jenže vláda si musela vypomoci dvěma mohutnými „záplatami“ - použila mimořádné a neopakovatelné příjmy z prodeje Transgasu (20 miliard) a ruského dluhu (17 miliard). Minulé pondělí ministerstvo financí dodalo, že kvůli dodatečným výdajům a horšímu výběru daní se může letošní rozpočtový schodek propadnout z plánovaných 46 miliard až na osmdesát. „Nezmění-li se nic, nebude možné v příštích letech sestavit rozpočet s deficitem nižším než 100 miliard,“ varuje expert úřadu Eduard Janota (50). V odboru státního rozpočtu pracuje od roku 1978, coby jeho šéf už zažil pět ministrů od Kočárníka po Rusnoka.

Krajní scénář

Váš úřad připouští, že na daních letos vybere o 10 miliard méně, než plánoval. Už při schvalování rozpočtu ale ekonomové namítali, že jste moc optimističtí.

Příjmy byly řekněme na horní hranici únosnosti, jejich plnění se nedaří, ale nebyly nereálně nadsazené. O tom by se dalo mluvit spíš v letech 2000 nebo 2001, kdy si vláda zadala úkol výrazně snížit daňové nedoplatky.

Teď říkáte, že rozpočet může skončit se schodkem 80 miliard. Nebude to nakonec rovnou sto?

Tak to určitě ne, mluvíme o krajní pesimistické variantě.

Pro běžného občana stejně zní neuvěřitelně, že v půlce roku má vláda příjmy a výdaje jakžtakž vyrovnané a do konce roku stihne udělat v hospodaření takovou díru.

To máte tak:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].