Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Představujete si různé věci

Rámeček

JAN BUBENÍK (1968) pochází z Teplic. Studoval medicínu na UK v Praze, studia však přerušil v listopadu 1989, kdy se stal členem centrálního výboru stávkujících studentů. Koncem roku 1989 byl dosazen do Federálního shromáždění a v červnu 1990 zvolen do České národní rady. Po půl roce na poslaneckou funkci rezignoval a šest let studoval ekonomii na coloradské univerzitě. V době studií školil demokratické politiky v Bulharsku, Jihoafrické republice a Zimbabwe. Od roku 1996 pracuje v Praze, zpočátku v poradenské firmě McKinsey & Comp, poté byl hlavním organizátorem výroční akce „Deset let poté“, dnes je šéfem pražské pobočky firmy Korn/Ferry International, která vyhledává špičkové manažery pro světové podniky. Je svobodný.

Počítal jste při své cestě s možností, že budete zatčen?

Pro mě to byla první cesta na Kubu, takže jsem musel spoléhat na informace lidí z Freedom House nebo od Ivana Pilipa. Věděl jsem, že občas lidi zatknou, většinou je nechají dva tři dny v imigračním vězení, a potom je vyhostí. Ale najisto jsem se zatčením nepočítal.

Kdy vám došlo, že nejde o běžné zatčení a vyhoštění?

Ve chvíli, kdy nás převezli do politické věznice Villa Marista, kde na nás vyšetřovatelé začali křičet: papež, španělský král nebo EU si můžou říkat, co chtějí, ale Kuba je čtyřicet let ve studené válce s celým světem a o vás nikdo ani neví, kde jste. Proto s vámi budeme dělat, co uznáme za vhodné. To jsou momenty, kdy si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].