Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mistr kompromisu na horkém křesle

Odchod ministra zdravotnictví Luďka Rubáše očekával každý, překvapením je však volba jeho nástupce. Ministři české ani bývalé federální vlády si totiž zatím posty nevyměňovali, stejně jako nebyl odcházející ministr nahrazován stávajícím ministrem jiného resortu.

Odchod ministra zdravotnictví Luďka Rubáše očekával každý, překvapením je však volba jeho nástupce. Ministři české ani bývalé federální vlády si totiž zatím posty nevyměňovali, stejně jako nebyl odcházející ministr nahrazován stávajícím ministrem jiného resortu. V Británii sice k podobným přesunům dochází i několikrát do roka - ministr vnitra si vymění post s ministrem zahraničí a zanedlouho se třeba stane ministrem financí, a to i přesto, že neoplývá důkladným ekonomickým vzděláním -, u nás jsme ale na něco takového dosud nebyli zvyklí. Právě proto se Stráským nikdo nepočítal.Není to ale překvapení tak obrovské, jak se na první pohled zdá. Podíváme-li se do minulosti, zjistíme, že premiér se v okamžicích krize obrátil na současného místopředsedu ODS již několikrát. Poprvé v době, kdy se hrálo o reformu a privatizaci a kdy potřeboval obsadit důležité místo ekonomického místopředsedy české vlády jemu loajálním člověkem. Podobně byl Stráský nenahraditelný jako šestiměsíční premiér v době, kdy se dělila federace. Právě tehdy si získal pověst úspěšného řešitele obtížných úkolů a mistra kompromisu.

Konečně „civil“

Hlavní přínosy nového ministra pro celý resort zdravotnictví, pacienty i daňové poplatníky jsou dva: Stráský není lékař a je ekonom. I když se to někomu může zdát přitažené za vlasy, můžeme se z toho faktu radovat stejně, jako když se před lety podařilo nastolit kontrolu nad armádou v podobě civilního ministra a civilních náměstků. V tomto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].