Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Portmonka „bílé mafie”

Minulý čtvrtek proběhlo jednání "generálního štábu" našeho zdravotnictví. Premiér Václav Klaus, ministr Luděk Rubáš a prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda hledali strategii, jak zastavit rostoucí zadluženost zdravotnického resortu.

Minulý čtvrtek proběhlo jednání „generálního štábu“ našeho zdravotnictví. Premiér Václav Klaus, ministr Luděk Rubáš a prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda hledali strategii, jak zastavit rostoucí zadluženost zdravotnického resortu. Na ničem se ale nedohodli a tím vlastně odsunuli řešení na pozdější dobu, až budou dluhy ještě větší.

Miliardové dluhy

Podle údajů Rubášova ministerstva dosáhly loňské dluhy velkých nemocnic výše sto milionů korun, jak ale upozorňují jejich ředitelé, ještě větší dlužné částky se v ročních výkazech vůbec neobjevují a převádějí se do dalšího období. Minulý týden přiznalo vedení Lékárnické komory, že české lékárny dluží svým dodavatelům miliardu korun.Vzhledem k tomu, že letošní zdravotnický rozpočet činí osmdesát miliard, nejde relativně o velké částky, pocit nedostatku ale znervózňuje všechny, kdo ve zdravotnictví pracují. Svědčí o tom příklad zadlužené nemocnice v Praze-Motole: prakticky neustále dochází na některém oddělení k tomu, že není opraven důležitý přístroj nebo chybí běžný zdravotnický materiál, protože dodavatel nedostal zaplaceno za předchozí služby. Především lékaři z nemocnic si stěžují na nízké platy a jejich odbory požadují trojnásobek současné mzdy, ozývají se i sestry.Kamenem úrazu současné situace je skutečnost, že výdaje na zdravotnictví dosáhly osmi procent hrubého domácího produktu. To je hranice, kterou nesmějí překročit, aniž by ohrozily ekonomickou prosperitu. Doktoři už zkrátka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].