Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mečiar schůzku s Klausem nechce

Šňůra skandálů a afér, které týden co týden pravidelně už dva roky a tři měsíce propukají na samostatné slovenské scéně, dostala minulý týden korunu.

Šňůra skandálů a afér, které týden co týden pravidelně už dva roky a tři měsíce propukají na samostatné slovenské scéně, dostala minulý týden korunu. Premiér Vladimír Mečiar veřejně obvinil své politické oponenty (konkrétně padlo jméno prezidenta republiky Michala Kováče), že pověřili slovenskou tajnou službu sledováním jak jeho, tak předsedy parlamentu Gašparoviče a dalších špičkových funkcionářů HZDS. Protiúder prezidenta Kováče přišel do 24 hodin. Hlava státu použila munici stejné ráže: obvinila předsedu vlády z „budování nelegálních paralelních zpravodajských struktur nejenom vůči prezidentovi, ale i jiným osobám“.

Případ pro psychiatra

Jako u všech zpravodajských afér, i tady je nad síly pozorovatele oddělit fakta od „přidané hodnoty“. Bývalý šéf Slovenské informační služby (SIS) Vladimír Mitro okamžitě Mečiarovo tvrzení odmítl jako „nesmysl“. Vypadá to vskutku absurdně. Opoziční předáci se dokonce netají názorem, že celá kauza je případem pro psychiatra. Připomínají přitom, že V. Mečiar se cítil sledován ještě před rozpadem státu tehdejší federální rozvědkou a že v souvislosti s tím obvinil dva důstojníky košické expozitury FBIS z přípravy atentátu na svou osobu. Další pokus o atentát pak premiér odhalil během návštěvy Bavorska v roce 1992. Žádná z těchto domněnek se ovšem nikdy neprokázala.Na straně druhé nelze za nestranná svědectví považovat ani výroky Mitra a opozičních vůdců. To, že SIS loni v mocenském boji na Slovensku „nadržovala“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].