Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Končí éra Mitterranda

Když se ve Francii servíruje jako hlavní chod hostiny pořádný kus krvavé pečeně, pozornost všech stolovníků - do té doby rozptýlená - se automaticky stočí na podnos uprostřed tabule.

Když se ve Francii servíruje jako hlavní chod hostiny pořádný kus krvavé pečeně, pozornost všech stolovníků - do té doby rozptýlená - se automaticky stočí na podnos uprostřed tabule. Lačné pohledy, plné rozličných odstínů nastávajícího gurmánského dobrodružství, fascinovaně pozorují nůž v rukou hostitele, který právě proniká do libě vonící pochoutky. Hlasy se však neztiší, jak je zvykem u jiných národů. Naopak, rozmluva pokračuje dál, avšak jakoby do prázdna. Středem opravdového společného zájmu je už pouze krájená pečeně a niť předešlé konverzace dobíhá jen vlastní setrvačností. Tímto přirovnáním lze ilustrovat právě vrcholící prezidentskou volební kampaň. Stolovníci se sešli, a poněvadž vše je už dávno upečeno i naservírováno, jejich zájem se soustřeďuje jen na to, kvůli čemu se vlastně shromáždili. Ostatně na nic jiného není ani čas. První - výběrové - kolo, z něhož vzejdou dva nejsilnější kandidáti, proběhne v neděli 23. dubna, druhé - rozhodující - kolo o čtrnáct dnů později, 7. května. Ať už vše dopadne jakkoliv, jedna věc je jistá: 10. května vstoupí Mitterrandova čtrnáctiletá éra definitivně do historie.

Kandidát pro porážku

Média se kampani věnují již několik měsíců. Samotní Francouzi vnímají svůj čestný občanský úkol - zvolit nového prezidenta - v duchu svých tradičních zvyklostí až v posledních dnech, ale o to silněji a důrazněji. Vlna stávek (železnice, metro, vnitřní letecká doprava, pošta) projela celou zemí a upozornila kandidáty,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].