Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šéf rozvědky píše vládě

Bývalá I.správa Státní bezpečnosti (rozvědka) se v průběhu dvou minulých let změnila v Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Zaměření úřadu je však stejné -rozvědná činnost a sbírání informací o našich potenciálních nepřátelích.

Bývalá I.správa Státní bezpečnosti (rozvědka) se v průběhu dvou minulých let změnila v Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Zaměření úřadu je však stejné -rozvědná činnost a sbírání informací o našich potenciálních nepřátelích.

ÚZSI nedávno zpracoval tzv. „rizika“ - to znamená vyhodnotil jednotlivé země světa podle toho, jak by mohly ohrožovat náš stát. „Rizika“ se zkoumají z hledisek, k nimž patří ekonomická expanze, vojenské ohrožení, zájem o patenty nebo vědecké odborníky apod. Z dvaceti „rizik“, která úřad považuje za prioritní, se jedenáct týká Německa.

Podle jednoho úředníka federálního ministerstva vnitra pracují v rozvědce převážně bývalí estébáci z I.správy a reaktivovaní příslušníci StB ze šedesátých let. V minulých čtyřiceti letech rozvědka pracovala především proti Německu. Byl to zájem KGB. Proto je pro ni i dnes nejjednodušší hledat nepřítele na území, které dobře zná a na kterém má vytvořenou agenturní síť. Zprávu o „rizikovém ohrožení“, kterou rozvědka vypracovala, bude projednávat ještě Rada pro zpravodajské služby a schvalovat federální vláda. Všechno může tedy nakonec být jinak.

Dopis, který neměl být odeslán

Nasměrování činnosti rozvědky potvrdil tajný dopis šéfa Úřadu pro zahraniční styky Radovana Procházky, zaslaný Kanceláři prezidenta republiky, České národní radě a české vládě.

V dopisu se píše o zprávě, kterou se naší rozvědce podařilo získat - údajně ve vysokých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].