0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov4. 10. 19926 minut

Zlý sen na brněnské radnici

Zlý sen na brněnské radnici

Primátor V.Mencl (ODS) odvolán stranickými kolegy

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Většinou jednoho hlasu byl ve středu 30.9. plénem brněnského městského zastupitelstva odvolán primátor Václav Mencl. Jeho protivníci sice neuvedli žádný věcný důvod, který je přiměl k podání odvolacího návrhu, přesto však 31 brněnských poslanců (ze šedesáti) hlasovalo pro změnu na nejvyšším křesle.

Diskuse o kvalitách starosty Mencla se pohybovala většinou na úrovni neprokázaných obvinění. Nejlépe je dokumentuje historka prvního primátorova náměstka Jiřího Horáka o nejmenovaném kanadském poradci, který při návštěvě primátorské vily Tugendhat našel na stole nahou slečnu. K tomu někteří poslanci přidali už jen pár všeobecných tvrzení. Josef Havel z HSD-SMS si stěžoval na „Menclovo autoritativní zasahování do práce rady, což má za následek její nekonstruktivnost“, na „atmosféru strachu mezi pracovníky magistrátu a absenci pevného organizačního řádu magistrátu“. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS na brněnském zastupitelstvu J.Továrka „hraničilo primátorovo chování s diktátorstvím“. Náměstek Horák označil vyslovené výhrady za „pouhou špičku ledovce“ a situaci za tak kritickou, že „musí být vyřešena“.

Pravá levice a levá pravice

O primátorovo odvolání se zasloužili jeho náměstci a straničtí kolegové z ODS - Jiří Horák a Luděk Zahradníček. Tento paradox vysvětlují poukazem, že Václav Mencl stejně vstoupil do strany pár měsíců před posledními parlamentními…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc