Často hledáte, jak…
Obálka vydání 15/1991
15/1991 • 15.–22. 4. 1991

1991/15

Zahraničí

Nezávislost v rámci SSSR

Václav Černý

9.dubna, v den druhého výročí tbiliského masakru, Republika Gruzie - jak se tato země od 14.listopadu 1990 oficiálně nazývá - vyhlásila nezávislost.

Bouřlivé Německo

Zbyněk Petráček

V sobotu 13.dubna byla Birgit Breuelová jmenována novou ředitelkou berlínského Úřadu pro správu státního majetku (Treuhandanstalt). Byla tak prozatím uzavřena vražda Detleva Karstena Rohweddera, předchozího šéfa privatizačního úřadu, v noci z 1. na 2.duben.

Modré prapory opozice

Zuzana Smékalová

Ústřední výbor Bulharské komunistické strany (BKS) odsoudil vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Soukromá výroba a přeškolování

Petr Janyška

Do Prahy přijel minulé úterý na jednodenní návštěvu švédský ministr financí Allan Larsson. Jeho cílem bylo seznámit se s hospodářskými záměry našich ministrů a s podobou, jakou dnes má čs.reforma.

Cesta po jihoamericku

Martin Weiss

K nejzajímavějším projevům konference patřilo vystoupení člena Výboru OSN pro rozvojové plánování a autora ekonomického bestselleru nedávných let "Další cesta: neviditelná revoluce ve třetím světě", peruánského ekonoma Hernanda de Soto.

Politika a svědomí a smrt

Jáchym Topol

Pár stovek tun nejnutnější pomoci se už na padácích mezi kurdské uprchlíky sneslo. Zásobování z letadel často vázne kvůli špatnému počasí.

Masakr Vietnamců v Sofii

Respekt

Po rozhovoru s panem Pham Duc Binh (studentem čtvrtého ročníku sofijské konzervatoře) dne 1.4.1991 jsme shromáždili následující fakta o masakru Vietnamců v Sofii dne 17.3.1991, o němž již proběhly stručné zprávy ve sdělovacích prostředcích.