Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Uhlí, zdraví, nezaměstnanost

Na důl František přicházíme krátce před odpolední směnou. Z autobusů, které přijíždějí z pošmourné krajiny, vystupují horníci a pomalu se sunou směrem k vrátnici. Komplexu šedivých budov vévodí nevzhledný béžový hranol, který zakrývá těžní věž.

Na důl František přicházíme krátce před odpolední směnou. Z autobusů, které přijíždějí z pošmourné krajiny, vystupují horníci a pomalu se sunou směrem k vrátnici. Komplexu šedivých budov vévodí nevzhledný béžový hranol, který zakrývá těžní věž.

Důl František (dříve Gottwald) leží v katastru obce Horní Suchá; dříve patřil Havířovu. Je součástí karvinské části ostravsko-karvinského uhelného revíru, ale z velké části těží i z ostravské části důlního pohoří. Tedy: poměrně kvalitní koksovatelné uhlí, které je ale uloženo v nízkých slojích o malé hmotnosti a ve velké hloubce.

František dnes balancuje na hranici rentability. Má 2.500 zaměstnanců, z toho 1.500 horníků, kteří pracují ve čtyřsměnném provozu. Je jedním z mála dolů, kde se nepodařilo Občanské fórum zdeptat a zlikvidovat. Po půlročním zápase s bývalým ředitelem Talaszem se OF podařilo prosadit na místo ředitele svého kandidáta ing.Wantulu. Ten před dvěma měsíci přešel do vedení akciové společnosti Ostravsko- karvinské doly. S novým ředitelem ing.Otokarem Lucákem i s představiteli místního OF jsme se sešli v jeho kanceláři.

Nejprve si ale stručně zrekapitulujme porevoluční politický vývoj v regionu.

Nebezpečí zažehnáno?

To, co se odehrávalo v revíru na podzim, bylo podrobně popsáno v článku „Patří doly komunistům?“ (Respekt č.31). Komunisté se snažili, jako všude jinde, udržet ve vedoucích funkcích svoje kádry, získat na svou stranu odbory a paralyzovat občanská fóra na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].