Často hledáte, jak…
Obálka vydání 14/1990
14/1990 • 13.–20. 6. 1990

1990/14

Domov

Květy a zlo

Bohuslav Blažek

Přátelé mě upozornili na rozhovor s vekslákem v Květech ze 24.května. Neodolal jsem a prozkoumal i okolí tohoto textu. Shledal jsem, že není nijak výjimečný. Představuje typ žurnalistického přístupu těchto dnů, který má v tomtéž čísle několik dalších variant.

Ohrožoval říší

Milena Šindelářová

Poprvé se s komunistickou mocí František Novák blíşe seznámil v roce 1950. To když řekl spolupracovníkům na slévárně pravdu, kam zmizelo zboží zabavené během už tak zlodějských "nočních akcí, kdy milicionáři rabovali po domech.

Co je AI?

Alena Bláhová

Takto bývají nadepsány letáky a informační brožurky Amnesty International, organizace, s jejíž činností jsme se ještě v nedávné minulosti setkávali prostřednictvím případů československých vězňů svědomí, o jejichž osudy se zajímala a z nichž některé adoptovala.

Psáno pro gádže

Klára Samková

V minulých měsících a dnech byly letáky a propagační texty, hojně vyvěšené na všech nárožích zdrojem nejen informací, ale i vtipů a intelektuálního potěšení. Nedávno jsem se však zastavila před "otevřeným dopisem", ze kterého na mne dýchl strach.

Stále dokola

Tomáš Pěkný

Článek vyšel 24.5.1990 ve zbrusu novém deníku Mladá demokracie na poměrně exponovaném místě: na druhé straně vlevo nahoře, v rubrice nazvané "Stalo se ve světě".

Někdo to rád horké

Ivan Lamper

Začnu podivuhodnou anekdotou. V úterý 29.5.1990 se v jistém kinosále v Bartolomějské ulici sešlo přibližně čtyřicet mužů. Přes různorodost věku a zálib je pevně spojovalo několik shodných životopisných dat.

Nepokoje a vzpoury

Aleš Dřímal, Ivona Králová

V minulých dnech měla naše veřejnost možnost seznámit se s tím, že dění uvnitř několika ústavů ministerstva spravedlnosti vyvrcholilo nepokoji a vzpourami obviněných a odsouzených občanů.Jak je známo, vznikly miliónové škody.

Svérázně vyřešená vražda

Jaroslav Spurný

O případu vraždy dvacetileté studentky Ludmily Cervanové v roce 1976 psal letos už bratislavský studentský časopis Zmena a nedávno i Lidové noviny. Soustřeďme se tedy na ty stránky případu, které byly ve zmíněných článcích pominuty.