Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Dáváme jim tím najevo, že o ně máme zájem

Marek Havrda: Medici na ulici

Marek Havrda
Marek Havrda

„Ošetřujeme na místech, která sami vyhledávají. Bouráme tím bariéry,“ vysvětluje student pátého ročníku medicíny Marek Havrda povahu univerzitního spolku Medici na ulici. Stále se rozšiřující tým už šestým rokem poskytuje asistenci v péči o zdraví lidem bez domova. V době pandemie se medici klientům věnují naplno v improvizovaných ubytovnách a díky intenzivnímu kontaktu se jim některá poranění daří úplně „vyřešit“.

Na studenta posledního ročníku medicíny jste si nabral dost práce v terénu. Daří se vám vedle toho i studovat?

Ano, jsem poměrně vytížený a to mě nutí si pečlivěji organizovat čas. Jsem zvyklý věnovat se věcem dlouhodobě, a když je mám dobře uspořádané, tak pro mě nejsou tolik vyčerpávající. Za poslední rok se pro mě staly velkým tématem osobní limity. Jelikož když přijdu k něčemu novému, přirozeně mě zajímá, jak by to mohlo fungovat lépe, a nejsem zvyklý od něčeho jen tak dávat ruce pryč. A protože jsem namočený do spousty činností, tak je možné věci měnit nebo upravovat hned na několika frontách.

O jakou změnu jste se v poslední době snažil nejvíc?

Osobně mě hodně zajímá praktický rozměr věcí, klinická medicína a organizace práce. Po dobu asi šesti měsíců od začátku pandemie jsem se podílel na zapojení studentů z naší 1. lékařské fakulty do pomoci nemocnicím, takže nejen spolku. Bylo taky potřeba upravit fungování našich pouličních ošetřoven a museli jsme vymyslet funkční…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].