Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Posun ve vyšetřování vraždy Jána Kuciaka je pro slovenskou veřejnost povzbuzením

Nemuselo by být pravdivé podezření, že objednavatel může mít konexe v nejvyšší politice

Redakce Aktuality.sk, kde pracoval Ján Kuciak • Autor: Milan Jaroš
Redakce Aktuality.sk, kde pracoval Ján Kuciak • Autor: Milan Jaroš

Od policejní razie na jihu Slovenska uplynulo pět dnů a veřejnost má k dispozici celkem přesvědčivé informace o možných pachatelích vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, archeoložky Martiny Kušnírové. Střílet měl podle slovenské Generální prokuratury bývalý policista Tomáš Szabó, na místo činu jej dovezl bývalý profesionální voják Miroslav Marček, a nejnižším prostředníkem vraždy na objednávku byl podnikatel Zoltán Andruskó, u nějž si vraždu objednala tlumočnice z italštiny a podnikatelka Alena Zsuzsová.

Policie už dříve sdělila, že motivem nájemné vraždy byla novinářská práce Jána Kuciaka. Martina Kušnírová byla bohužel v době, kdy Tomáš Szabó zaútočil, na místě činu a stálo ji to život. Co konkrétně vedlo k objednání vraždy, však zatím nevíme, a nedá se to dovodit ani z dostupných informací a indicií. Prokuratura a policie přesný motiv zatím nezveřejnily. Cenu za vraždu ano – minimálně sedmdesát tisíc euro.

Slovenská média a pravděpodobně i prokuratura předpokládají, že ani tlumočnice nebyla konečnou objednavatelkou, nýbrž jen součástí řetězce. V posledních deseti letech podnikala ve dvou firmách spoluvlastněných Italy (a informace Jána Kuciaka o praktikách italské mafie 'Ndrangheta na Slovensku jsou jednou z možných alternativ motivu vraždy). Ale o podnikatelích z Itálie, kteří spolupracovali s Alenou Zsuzsovou, zatím nevíme nic přesného.

Zsuzsová se také znala velmi dobře se slovenským podnikatelem Mariánem Kočnerem. Tento muž je od března ve vazbě za údajný pokus podvodu s falešnými směnkami. Kočner je jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších podnikatelů na Slovensku. Hned po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové upozornila slovenská média, že Kočner novináři Kuciakovi vyhrožoval. Podnikatel už byl známý svým násilným chováním vůči novinářům a vyhrožoval vícerým slovenským žurnalistům. V každém případě o Kočnerových obchodech Ján Kuciak psal. Zatím nejsou vyloučeny ani další motivy.

Jak policie na pachatele přišla, zatím oficiální komuniké tají. Generální prokuratura ale popřela, že by podstatnou roli sehrály satelitní snímky z americké družice z Velké Mače a jejího okolí – tedy místa činu. Prokuratura nicméně na otázky novinářů nevyloučila, že velkou roli sehrálo obrovské pátrání v elektronickém a internetovém prostoru. A že jistou roli v odhalení roli sehrály nikoli snímky, ale data získaná i zásluhou satelitů – což je informace, kterou získal Respekt minulý týden ze zpravodajských služeb.

Pro slovenskou veřejnost je dopadení podezřelých a nyní obviněných pachatelů obrovskou úlevou. Nemuselo by tak být pravdivé podezření, že objednavatel vraždy může mít konexe v nejvyšší slovenské politice a že vyšetřování je vedeno spíše tak, aby se na nic nepřišlo – což naznačovala řada kolegů Jána Kuciaka. V každém případě může veřejnost začít tamní policii aspoň částečně věřit. Přes fakt, že vrahem zřejmě byl bývalý policista.

Je podstatné, aby se odhalilo i pozadí řady tamních podivných obchodů, veřejných zakázek a smluv, které v minulých letech přinesly mnohá podezření na spolupráci politiků a organizovaného zločinu, na velkou korupci a privatizaci státu do rukou politiků nebo jejich přátel. A obrovský posun ve vyšetřování vraždy dvou mladých lidí může být také nadějí, že by aspoň částečné odhalení kooperace zločinu a veřejné správy na Slovensku by nemuselo být fikcí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].