Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chce vůbec Andrej Babiš vládu s důvěrou?

Sociální demokraté začali hledat cestu k ANO, ale jeho šéf ukazuje, že nechce kompromisy

Miloš Zeman a Andrej Babiš, listopad 2017 • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman a Andrej Babiš, listopad 2017 • Autor: Matěj Stránský

Zkusme na chvíli zapomenout na to, že je Andrej Babiš stíhaný policií. Vynechme na pár minut, že spolupracoval s StB. Vysuňme z paměti, že má gigantický střet zájmů. I když dáme všechna tato důležitá “ale” stranou, není odpověď na otázku, jestli by mohla vzniknout vláda s podporou parlamentu, jednoduchá.  Chce ji vůbec šéf hnutí ANO?

Sociální demokraté začali hledat k ANO cestu a přemýšlejí, jak vytvořit společnou vládu. Zatím úplně nevědí, jak to udělat, ale zkouší to. Nicméně Babiš pokaždé reaguje v duchu, který spíše jakoukoli spolupráci odmítá. Nejdříve ČSSD pozuráží, že by nikdy této straně nesvěřil ministerstva, která měla v předchozí vládě, protože všechno dělala špatně. Pak rovnou zmíní, že sociálním demokratům vůbec nebude nic nabízet (viz rozhovor ve středeční MF Dnes). A pak stejně jako jeho vyjednavač na sjezdu ČSSD Miloš Zeman ještě dodá, že by sociální demokraté měli prostě jeho jednobarevnou vládu podpořit. Vždyť Babiš je nejlepší.

Je možné, že se sociální demokraté rozhodnou k nějaké formě spolupráce s ANO. Z jednání Andreje Babiše je však patrné, že si bude dělat to, co chce on. A není připraven na kompromis, protože to, co chce, je dobro - takže kdo nechce jeho, nechce ani ono dobro.

Nerýsují se před námi zrovna slibné vyhlídky. Vlastně nás mohou potkat jen dva možné scénáře. Buď Andrej Babiš najde podporu pro svou vládu a čekají nás roky s arogantním,  do sebe zahleděným premiérem - navíc kdyby šel s ČSSD, potřeboval by hlasy minimálně od KSČM. Anebo se zasekneme v politické krizi, kdy možná ani po případných předčasných volbách nevznikne vláda s důvěrou, protože Andrej Babiš nepřipustí variantu, aby nebyl premiérem. A ostatní strany (podle průzkumů veřejného mínění) spíše slábnou, než že by se tu pro hnutí ANO rýsoval silný konkurent.

Uvidíme, s jakým řešením přijdou sociální demokraté. Jejich přístup zřejmě určí podobu dalšího vývoje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].