Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Piráti budou hlasovat o konci místopředsedy Michálka

Jakub Michálek • Autor: DVTV
Jakub Michálek • Autor: DVTV

Piráti na středečním stranickém fóru řeší údajně nevhodné chování místopředsedy strany a šéfa poslanců Jakuba Michálka k členům strany. Vedoucí personálního odboru strany Jana Koláříková rozpoutala diskusi příspěvkem, v němž hovoří o Michálkově arogantním jednání a psychické šikaně podřízených. Michálek nařčení odmítl. Řekl, že je na lidi tvrdý, ale ne bezohledný. Europoslanec Mikuláš Peksa chce dokonce za měsíc rezignovat na funkci místopředsedy, pokud Michálek místopředsedou zůstane.

V lednu budou piráti v Ostravě na zasedání celostátního fóra volit nové vedení. Michálek v reakci na tuto kritiku upozornil, že v lednu už na místopředsedu strany kandidovat nebude. „To, že nebudu kandidovat, ale nesouvisí se současnou situací. Chci se zcela soustředit na vedení poslaneckého klubu,“ sdělil. Michálka se zastal předseda Bartoš, připustil, že Michálkovou slabostí je komunikace s lidmi, ale jinak dělá pro Piráty mnoho dobrého. „Jeho silné stránky jsou pracovitost, tvrdost ve vyjednávání, píle. Na druhou stranu sociální vazby nebo empatie nejsou silnou stránkou Jakuba Michálka. Ale předsednictvo je kolektivní orgán a ten mix zvolených lidí se navzájem doplňuje,“ řekl Bartoš  s tím, že straně velmi pomohl.

Policisté v Anglii našli v kamionu 39 mrtvých

Policisté v Essexu, kde našli 39 těl v nákladním autě.  • Autor: REUTERS
Policisté v Essexu, kde našli 39 těl v nákladním autě. • Autor: REUTERS

V jihoanglickém hrabství Essex našla policie 39 mrtvých těl v nákladním automobilu a zadržela jeho řidiče, pětadvacetiletého muže původem z Irska, který je podezřelý z vraždy. Po prvním ohledání těl se ukázalo, že se jedná o 38 dospělých a jednoho teenagera. Podle prvních informací policie kamion s mrtvými těly přijel z Bulharska a do Británie vjel v sobotu minulý týden. „Zděšení“ nad nálezem v Essexu vyjádřil premiér Boris Johnson. Prohlásil, že je v myšlenkách s těmi, kdo zemřeli, i s jejich blízkými. Zároveň uvedl, že ministerstvo vnitra ho o případu pravidelně informuje a že hodlá spolupracovat s policií při objasnění tragédie.

Bulharské ministerstvo zahraničí sdělilo, že nemůže zatím potvrdit, zda kamion na cestu vyrazil skutečně z jejich země. Britská policie ani oficiálně neřekla, zda se jedná o migranty. Okolí průmyslové zóny Waterglade ve městě Grays východně od Londýna, kde auto stálo, je nyní uzavřeno. BBC upozornila, že případ připomíná kauzu z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů. Pokus o ilegální překonání hranic přežili tehdy jen dva migranti.

Mall.cz musí zaplatit odškodnění za únik hesla

Ilustrační foto • Autor: HN  -  Libor Fojtík
Ilustrační foto • Autor: HN - Libor Fojtík

E-shop Mall.cz musí zaplatit zákazníkovi odškodnění 10 tisíc korun za únik hesla. Uvedl to ve středu server Lupa.cz. Údaje stovek tisíců zákazníků Mall.cz unikly předloni, jeden z postižených uživatelů nyní uspěl s žalobou na náhradu nemajetkové újmy. Rozsudek je pravomocný, Mall.cz se proti němu nemůže odvolat. Odvolací soud přiznal žalobci náhradu na základě narušení práva na informační sebeurčení. Mall.cz podle soudu únikem nepřípustně zasáhl do soukromí, i když žalobce některé z uniklých údajů už dříve sám na internetu zveřejnil.

Byť suma není vysoká, podle serveru Lupa.cz jde o verdikt, který nemá v Česku obdoby a dává naději lidem, kterým z nějaké on-line služby unikly osobní údaje. Podle své mluvčí Mall.cz nyní neeviduje žádný další případ, kdy by zákazník soudní cestou požadoval náhradu škody za předloňský únik. Případ ale není promlčen, obecná promlčecí doba činí tři roky, uvedl server. Připomíná rovněž, že velký únik osobních údajů má za sebou i operátor T-Mobile, kterému v roce 2016 bývalý zaměstnanec ukradl data 1,2 milionu zákazníků.

Nemocnice zveřejní jen souhrn o zdraví prezidenta

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Prezident Miloš Zeman dorazil ve středu do Poslanecké sněmovny, aby zde podpořil vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Při té příležitosti uvedl, že ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral ve čtvrtek zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Zopakoval přitom, že nemá jiný problém než bolavé nohy a že nemíní kvůli svému zdravotnímu stavu skončit ve funkci. Střešovická nemocnice ale podle Deníku N popřela, že zveřejní kompletní dokumentaci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že Hrad ponechává postup plně na nemocnici. Podle náměstka ředitele střešovické nemocnice Ivana Jeřábka N půjde o shrnutí stavu a aktuálních výsledků; informace zveřejní nemocnice ve čtvrtek na webu.

Zeman strávil ve Střešovicích minulý týden čtyři dny. Z nemocnice odjel v neděli, Hrad to označil za rekondiční pobyt. Nemocnice uvedla, že po ukončení pobytu byl Zeman v dobré kondici a nepodstoupil žádný zákrok. Prezident dlouhodobě v důsledku cukrovky trpí neuropatií. Svému doprovodu ve Sněmovně v té souvislosti citoval někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, že se dožil vysokého věku, protože nestál, ale seděl. Před poslanci měl Zeman asi dvanáctiminutový projev, sám ho hodnotil jako stručný.

Paralympijská vítězka podstoupila eutanazii

Marieke Vervoort, Rio Paralympic games 2016 • Autor: AP, Leo Correa
Marieke Vervoort, Rio Paralympic games 2016 • Autor: AP, Leo Correa

V roce 2012 na paralympijských hrách v Londýně zvítězila belgická závodnice Marieke Vervoort v atletickém závodě vozíčkářů na 100 metrů, další medaile měla z Ria 2016. Nyní, ve svých 40 letech, se rozhodla svůj život ukončit eutanazií, která je v Belgii legální. Důvodem jejího rozhodnutí bylo to, že trpěla progresivní tetraplegií, nevyléčitelným svalovým onemocněním, které jí způsobovalo nesnesitelné bolesti. Kvůli nim měla problémy se spánkem a nemohla ani dobře přijímat potravu.

„Někdy se cítím hodně, hodně špatně. Mívám epileptické záchvaty, brečím, křičím bolestí. Potřebuju hodně léků proti bolesti, valium, morfium,“ popisovala Vervoortová v roce 2016 pro BBC. Již v roce 2008 podepsala Vervoort dokumenty, které dávaly lékařům možnost ukončit jednou její život. „Vím, že když už toho na mě bude moc, mám tyhle papíry,“ vysvětlovala. K povolení eutanazie potřebovala vyjádření tří lékařů, že trpí nesnesitelnými bolestmi bez možnosti léčby.

Louvre otevírá velkolepou výstavu Leonarda da Vinci

Da Vinciho obraz Salvator Mundi (Spasitel světa) se před dvěma lety stal nejdražším dílem prodaným jak při soukromém prodeji, tak v aukci. V newyorské aukční síni Christie's byl vydražen za 450,3 milionu dolarů. • Autor: Corbis via Getty Images
Da Vinciho obraz Salvator Mundi (Spasitel světa) se před dvěma lety stal nejdražším dílem prodaným jak při soukromém prodeji, tak v aukci. V newyorské aukční síni Christie's byl vydražen za 450,3 milionu dolarů. • Autor: Corbis via Getty Images

K letošnímu 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinciho pořádá pařížské muzeum Louvre retrospektivní výstavu, jejímž cílem je představit dílo italského renesančního „všeuměla“ v co nejucelenější formě. Autor Mony Lisy, nejslavnějšího obrazu v Louvru, strávil poslední roky života ve Francii na pozvání francouzského krále Františka I. Ten ho jmenoval svým prvním dvorním malířem, inženýrem a architektem, dal mu k dispozici roční rentu a zámek Clos Lucé v blízkosti královské rezidence v Amboise, kde Leonardo 2. května 1519 zemřel a je pohřben.

Leonardo da Vinci namaloval za svůj život jen asi 15 obrazů; Louvre vlastní pět obrazů a 22 jeho kreseb. Součástí výstavy jsou také díla jeho současníků, učitelů i žáků. Po deseti letech vyjednávání a příprav je tu shromážděno 162 obrazů, kreseb, rukopisů, soch a předmětů pocházejících z prestižních světových muzeí, galerií a sbírek, z toho deset maleb. Chybět nicméně budou dvě zásadní díla –  nejslavnější domácí Mona Lisa zůstává z kapacitních důvodů i po dobu výstavy ve stálé expozici. K vidění není ani obraz Spasitel Světa, který je nejdražším prodaným obrazem v historii. V roce 2017 jeho cena přesáhla v přepočtu 10 miliard korun. Tvrdí se, že novým majitelem je saudský korunní princ Muhammad bin Salmán, ale není známo, kde přesně se obraz nachází. Ještě několik dní před otevřením výstavy organizátoři doufali, že tajemný vlastník dílo zapůjčí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].