Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Etická komise UK potvrdila, že bývalý prorektor Kovář opisoval

Martin Kovář • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Martin Kovář • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Etická komise Univerzity Karlovy potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Rozsah jeho opisování označila komise za významný. Vyplývá to ze stanoviska komise, které univerzita zveřejnila na Facebooku. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství už dříve odmítl.  „Komise došla k závěru, že na řadě míst mají zkoumané texty charakter nápodoby cizího díla bez dostatečné identifikace zdroje, ze kterého bylo přejímáno. To naplňuje znaky plagiátorství v širším smyslu slova,“ uvedla podle ČTK celouniverzitní komise ve svém stanovisku.

Podle ní tak Kovář porušil obecně platné principy etiky vědecké práce, které určuje etický kodex UK. Etická komise Filozofické fakulty UK minulý týden uvedla, že Kovář opisoval rozsáhlé pasáže textů v knihách i studiích, které vznikaly v letech 1998 až 2018. Způsob, jakým Kovář své publikace připravoval, označila za nepřijatelný a neomluvitelný. Bývalý prorektor tak získal neoprávněně své tituly docenta a profesora, a jejich udělení by se dalo napadnout, uvedli zástupci komise. Podle prorektora UK a právníka Aleše Gerlocha je nicméně odejmutí titulů Kovářovi nepravděpodobné, protože to zákon neumožňuje.

I v únoru by volby vyhrálo hnutí ANO

Předvolební akce hnutí ANO s názvem sousedská večeře, Chodov,říjen 2018; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Předvolební akce hnutí ANO s názvem sousedská večeře, Chodov,říjen 2018; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Podle agentury CVVM by únorové volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO se zhruba třicetiprocentním ziskem hlasů. Uvedl to server Atkuálně.cz. Je to podobný výsledek jako v lednu. ODS se opět přiblížila k Pirátům. Sociální demokraté naopak od ledna mírně oslabili a jen těsně předstihli KSČM s deseti procenty. KDU-ČSL zůstala stejně jako v lednu na pěti procentech, TOP 09 na třech procentech. Starostové si polepšili o jeden procentní bod na 4,5 procenta, což by byl podle modelu i zisk SPD. U lidovců, Starostů ani SPD by nebylo podle CVVM jisté, zda by se jejich zástupci do Sněmovny dostali. Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí 783 respondentů starších 18 let v šetření, které provedlo mezi 2. a 13. únorem.

Autor: CVVM
Autor: CVVM

Venezuela: Po souboji megakoncertů přijde den D

Příprava koncertu Venezuela Aid Live na kolumbijské straně mostu • Autor: AP, Fernando Vergara
Příprava koncertu Venezuela Aid Live na kolumbijské straně mostu • Autor: AP, Fernando Vergara

V kolumbijském městě Cúcuta těsně u hranic s Venezuelou se v pátek u dosud nikdy nepoužitého mostu Tienditas odehrají dva konkurenční koncerty. Britský miliardář a zakladatel společnosti Virgin Group Richard Branson, který patří mezi kritiky venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, organizuje u tohoto mostu pořádá akci, jejímž cílem je upozornit na humanitární krizi ve Venezuele. Doufá, že se mu během příštích 60 dnů podaří vybrat sto milionů dolarů, za které by se nakoupily potraviny a léky pro hladovějící Venezuelce. Na koncert Venezuela Aid Live se sjely hvězdy latinskoamerického popu. Účast přislíbil i Portoričan Luis Fonsi, kterého proslavil hit Despacito. Venezuelský prezident se ale v reakci rozhodl, že v Cúcutě také uspořádá koncert.  Jeho umělci zahrají u opačného konce mostu . Obě akce tak od sebe bude dělit jen asi 300 metrů. Kdo zazpívá na Madurově koncertu, není ale známo. právě přes most Tienditas.

Právě přes něj by měly už v sobotu projet kamiony s humanitární pomocí pro Venezuelce. Most však venezuelská armáda zablokovala. Jen den po koncertech tak přijde rozhodující okamžik, který opozice označuje za „den D“ pro Venezuelu. Prozatímní prezident Guaidó už dříve prohlásil, že v sobotu začne do Venezuely proudit humanitární pomoc - do země by se měla dostat ze tří různých směrů. Právě v V Cúcutě už čeká 600 tun potravin, léků a hygienických potřeb. Pokud zůstane hranice pro kamiony zablokovaná, mají v plánu využít nelegálních hraničních přechodů, kde chtějí vytvořit lidské řetězy a postupně si předávat balíky s pomocí.  Guaidó chce sám dohlížet na distribuci pomoci ze sousední země, přestože má od venezuelského Nejvyššího soudu zakázáno vycestovat ze země.  Autoritářský prezident Maduro je ale připraven zabránit tomu, aby se humanitární pomoc do jihoamerické země dostala. Varuje, že pomoc je jen „trojským koněm“ a je předzvěstí zahraniční invaze. Už ve čtvrtek Maduro oznámil, že zavře hranice s Brazílií.

Petříček jednal s Boltonem především o kybernetice a Afghánistánu

John Bolton • Autor: AP/ČTK
John Bolton • Autor: AP/ČTK

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček se setkal na své návštěvě ve Washingtonu s hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta Johnem Boltonem. Podle Petříčka se mluvilo hlavně o zkušenostech z oblasti kybernetické bezpečnosti. John Bolton prý označil prosincové varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před technologickými produkty společnosti Huawei za inspirativní. Diplomaté se dohodli, že budou prosazovat na půdě OSN debatu o kybernetice a rizicích výstavby mobilní telekomunikační sítě 5G.

„Zdůraznil jsem v rozhovoru, že kybernetickou bezpečnost bude nutné řešit také na celoevropské úrovni, je třeba mít společnou strategii,“ řekl následně médiím Tomáš Petříček. Česko patří mezi země, které usilují přenést problematiku kybernetické bezpečnosti na nejbližší jednání institucí Evropské unie. Podle českého ministra zahraničí se na setkání mluvilo i o vojenské misi v Afghánistánu. Ani jedna země neuvažuje, že by misi v dohledné době opustila. Ministr Petříček jen obecně popsal, že se mluvilo o mírových jednáních, která vedou v Afghánistánu vládní síly s odpůrci včetně hnutí Tálibán.

Řetězce Billa a Penny Market dostaly pokutu za poplatky od dodavatelů

Ilustrační foto • Autor: Respekt
Ilustrační foto • Autor: Respekt

Dva velké obchodní řetězce Billa a Penny Market dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 165 miliónů korun. Na dodavatelích si při společném postupu vynucovaly podle ÚOHS nezákonně nákupní slevu zvanou Rewe Buiyng Group. Jde o poplatek, který dodavatelé potravin museli platit, aby od nich řetězce odebíraly zboží. Spolu s Billou a Penny Marketem dostala pokutu i společnost Rewe Buying Group (RBG) ze stejné skupiny, která poplatky administrovala. Právě podle zkratky jejího názvu byly poplatky označeny jako RBG bonus.

V podstatě jde o množstevní cenu dohodnutou přes společnost Rewe Buying Group a obcházení zákona, který takové praktiky od roku 2016 v Česku zakazuje. Z pokuty 164 372 000 korun nejvíce zaplatil Penny Market, kterému úřad vyměřil 93 377 000 korun, Billa musí zaplatit 70 971 000 korun a 24 000 korun pak uhradí RBG. Předseda úřadu Petr Rafaj uvedl, že RBG bonus je v těchto podobách poplatkem bez reálného protiplnění, který byl vyžadován bez oprávněného důvodu a je nezákonný. „Současně byl v některých případech RBG bonus podmínkou dodávek potravin do předmětných obchodních řetězců,“ dodal.

Vlak na Vysočině jel šest kilometrů bez strojvedoucího

Ilustrační foto • Autor: HN, Lukáš Bíba
Ilustrační foto • Autor: HN, Lukáš Bíba

Osobní vlak na Vysočině mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím jel v úterý několik kilometrů bez strojvůdce. Ve vlaku tou dobou bylo jedenáct cestujících, nikomu se nic nestalo. Informoval o tom server NovinyVM, incident následně potvrdily České dráhy i Drážní inspekce.

Vlak během jízdy bez strojvedoucího nehavaroval, nikomu se nic nestalo a nebyla zaznamenána žádná škoda, uvedla inspekce. Případ se nyní vyšetřuje, nejspíš jde o selhání strojvedoucího, který byl mimo vlak. Incident se stal v úterý po deváté hodině ráno. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se vlak rozjel v situaci, když strojvedoucí nebyl ve vlaku. Konkrétní příčiny, jak se vlak rozjel a následně zastavil, zatím ovšem známy nejsou, šetří je inspekce a policie, dodal.

„Oznámení jsme přijali a případem se zabýváme. Šetříme ho pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ze kterého je podezřelý strojvedoucí vlaku,“ řekla mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková. Rozhodující podle ní budou závěry Drážní inspekce.

Podle serveru NovinyVM se cestující po zjištění, že jedou v neřízeném vlaku, snažili vlak zastavit pomocí ruční brzdy. Ta však nefungovala a ve voze vypukla panika. Po šesti kilometrech a překonání třech vysokých mostů a jednoho tunelu dojel vlak do Velkého Meziříčí a zastavil. K tomu nejspíš přispěla změna sklonu trati.

Na lince jezdí České dráhy. „Podle prvotních informací z šetření se lze již nyní domnívat, že k mimořádnosti došlo v důsledku individuálního selhání lidského faktoru. Strojvedoucí vlaku byl stejně jako při všech jiných podobných mimořádných událostech postaven mimo výkon služby strojvedoucího a přeřazen na jinou práci v depu,“ řekl mluvčí státního dopravce Petr Šťáhlavský.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].