0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura14. 10. 20233 minuty

Srpnové modřiny

Barbora Voříšková

Barbora Voříšková

Co když vaši nejbližší zpochybní vše, co jste prožili? Sedmnáctiletá Daniela vyrůstá ve zdánlivě průměrné rodině učitelky, namísto mateřské lásky ji však objímá úzkost, která pravidelně vrcholí s příchodem srpna. Slunečné prázdninové dny v Daniele probouzejí nesnesitelnou vnitřní bolest. Její srpny jsou ulepené, na plíce jí usedá dusno a zavírá se do pokoje, aby se vyhnula kontaktu s matkou, která týrá ji i její sestru Janu.

Každou přitom terorizuje jinak. Zatímco na Janiných končetinách sestra vídá mapy modřin, Danieliny šrámy jsou psychické. Jednou třeba matku přistihne, jak na pračce nastavuje vysokou teplotu, která jí srazí oblečení, aby pak mohla dceru osočit, že přibrala. Jana navíc odmítá o matčiných činech mluvit, a Daniela si tak není jistá, zda se vše děje tak, jak se domnívá.  Veškeré zážitky proto zaznamenává do deníku, ale když s nimi matku konfrontuje, setká se s popřením a manipulací, která zpochybní i její vzpomínky. Po matčině náhlé smrti dostane Daniela naději na normální život, již pro ni ztělesňuje vztah se Štěpánem. I z něj se však vyklube toxický manipulátor. Daniela upadá do dalšího kola lží, nejistoty a ohýbání reality, v němž jí postupně selhává paměť a rozum.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Vystudovaný anglista a bohemista Jakub Stanjura ve své útlé prvotině otevírá v Česku dosud málo diskutované téma gaslightingu – psychické manipulace, která se snaží oběť dovést až ke zpochybnění příčetnosti. Danielu sleduje na omezeném prostoru osmi srpnů, které rámují a následně ovlivní celý její život. Jako kdyby se na svět dívala skrz jeden dlouhý srpnový opar. Opakování měsíce umožňuje autorovi skoky v čase bez zdlouhavého vysvětlování uplynulých událostí. Řadu míst nechává nedourčených a dává prostor k domýšlení (včetně motivace matčina chování). Útržkovitost efektivně slouží i ke hře s publikem, které je mateno spolu s hrdinkou. Stejně jako se Daniela ztrácí ve své hlavě, i čtenáři před očima vyvstává otázka, kde je hranice mezi skutečností, manipulací a Danielinými představami či (možnými) halucinacemi.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc