Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Biden má na kontě úspěchy

Skutečnému návratu USA na mezinárodní scénu ale brání hluboká krize jejich demokracie

Amerika se vrátila,“ nepřestával opakovat Joe Biden během své první zahraniční cesty ve funkci prezidenta. Je to přiměřený popis toho, čeho dosáhl – dokázal obnovit roli Spojených států coby země, která nastoluje globální agendu a podporuje spolupráci. Takže americká diplomacie se opravdu vrátila – ale vrátila se také Amerika? To je mnohem složitější otázka.

Vliv USA byl vždy postaven na kombinaci moci a cílevědomosti. Biden se na tuto cestu vydal se dvěma významnými úspěchy na kontě. Rozjel očkování tak, že Spojené státy jsou první velkou zemí, která vstoupila do postpandemické éry. Zadruhé schválil rozsáhlý hospodářský stimul, který zajistí, že se americká ekonomika bude svižně zotavovat.

Prosperita sama o sobě ale k úspěšnému vedení nestačí. Prezident Donald Trump před pandemií vládl v časech ekonomického rozmachu, přesto průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že obyvatelé většiny předních států nerespektovali ani jeho osobně, ani Spojené státy pod jeho vedením.

Bidenův tým se proto nyní soustředil na velká témata, na nichž se spojenci USA shodují: posilování vazeb mezi svobodnými zeměmi, boj proti klimatickým změnám, snaha čelit ruské agresi v různých podobách i výzvám ze strany Číny. Bylo to počínání na hony vzdálené chování Trumpa, který se vyžíval v očerňování NATO a jeho členů.

Kyberpokrok

Setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebylo „summitem supervelmocí“, jak to popisovala některá média. Rusko není supervelmoc. Jeho ekonomika se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].