Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Písemky jsem zakázal

Respekt 20/2021

Velmi děkuji za rozhovor. Školství je založeno na tom, že se děti roztříděné podle věku musí učit ve stejný čas stejnému učivu, navíc stejným způsobem. Pan ředitel Jirásko říká, že mu pandemie potvrdila, co si myslí už delší dobu – že bychom neměli dělit děti podle věku, ale podle zájmů. Že by si děti měly samy vybírat předměty, které by se chtěly učit. Tím vlastně poukázal na velký, ten nejpodstatnější problém (nejen našeho) školství: děti nemůžou mluvit do svého vlastního vzdělávání, tudíž nemohou být za něj skutečně zodpovědné. Místo odpovědnosti se učí poslušnosti, podřízenosti (nebo jdou do vzdoru), učí se spoléhat na autority, ne na sebe, nerozvine se dostatečná sebedůvěra. Čím je dítě méně úspěšné v tomto systému, tím to platí víc.

Dát dětem možnost vybírat si, co se chtějí učit, je mnohem efektivnější cesta než se jen snažit „prořezat“ obsah výuky v Rámcovém vzdělávacím programu (nad mnohými nesmyslnostmi žaslo při distanční výuce hodně rodičů). Moct si vybrat, co mě zajímá, je základem vnitřní motivace. Ta je zase základem kvality toho, co se z vnitřní motivace dělá. Tedy i kvality vzdělávání.

Vedou se diskuse o obsahu vzdělávání, nevede se však diskuse o tom, zda jednotné povinné kurikulum, před nímž nemá žádné dítě úniku, opravdu vede k tomu, co se předpokládá – k prosperitě společnosti a k její soudržnosti. Jsme svědky nebývalého rozdělování společnosti nejen u nás. Také bezmocnosti dost velké části obyvatel vůči populismu politiků. Nucení učit se, co mě nezajímá, nebo k čemu dokonce nemám předpoklady, nemůže zůstat bez důsledků, jak už jsem uvedla výše. Proto jsou podobné rozhovory a články tak potřebné.

PhDr. Jana Nováčková, psycholožka, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován

Minulý týden

Respekt 22/2021

První věta, v níž píšete o „autorech atentátu“, mě touto terminologií zarazila. Pro útok, dodávám, že úspěšný, vojáků československé armády za pomoci civilních občanů RČS okupované nacistickým Německem užíváte stále původní nacistické a posléze komunisty převzaté pojmenování „atentát“. Proč? Šlo o legální a plně legitimní útok čs. armády. Proč tedy pokračujete v dehonestaci započaté nacisty a utvrzované komunisty? Nešlo o žádný kriminální politický čin.

Ale možná, že můžu být rád, že nepíšete o „strůjcích“, nebo dokonce „osnovatelích“ „atentátu“. Tak třeba za rok uvážíte vhodnější termín. A autory necháte tvořit umělecká díla či technické skvosty, nikoli však atentáty.

Tomáš Tyll

Oprava

V článku Za modrou čarou (Respekt 22) jsme uvedli, že v pražské městské části Prosek nyní místní platí 1200 korun měsíčně, daný poplatek je ovšem roční.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].