Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

V hlavě

Jaké ovce? Jsme na Vinohradech.

Vědci objevili, že část lidstva není nadána vůbec žádnou představivostí

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jistě se vám té dobré rady kdysi dávno také dostalo. Nemůžeš usnout? ptala se starostlivě maminka či nějaký jiný rodinný příslušník, celý netrpělivý, kdy už se přestanete v postýlce vrtět. Tak zavři očička a počítej ovečky. Jedna ovečka, dvě ovečky, tři ovečky… Sedmý či osmý ovlněný sudokopytník zobrazený v mysli neúnavného neposedy měl být zárukou jeho sladkých snů a rodičovské svobody.

Známá uspávací finta nicméně stojí na jednom předpokladu, a ten se celkem nedávno zhroutil. Vlastně je možné říci, že dvě až pět procent dětí v podobných okamžicích možná vůbec poprvé začíná mít vážné pochybnosti o zdravém rozumu svých rodičů. Jaké ovce? Kde jsou? Jsme přece v činžáku na Vinohradech.

Pochyby mohou hlodat dlouho. Americký zakladatel internetového prohlížeče Firefox Blake Ross si třeba až do svých třiceti let myslel, že počítání oveček je jenom bláznivá společenská hra, metafora pro děti, která dohromady nic neznamená. Všichni okolo se sice tváří, že ovce jaksi procházejí vaší myslí podobně jako ohradou na vesnické pastvě, ale ve skutečnosti žádné ovce nevidí. Pouze přeříkávají ve správném pořadí číslovky, až z toho všeho únavou usnou.

Pak si ale na jaře roku 2016 přečetl v The New York Times článek o muži, který se o rok dříve svěřil vědcům v Anglii, že po operaci, během níž pravděpodobně prodělal lehkou mrtvici, ztratil schopnost vybavovat si v mysli obrazy vnějšího světa. Najednou si neuměl vybavit ani tvář manželky, se kterou strávil šťastné desítky let. Když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].