Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Nove Mesto nad Metuji  • Autor: Michaela Dusíková
Nove Mesto nad Metuji • Autor: Michaela Dusíková

Potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína nabízejí k prodeji zámek v Novém Městě nad Metují. Původně renesanční památka, proslulá i přestavbou Dušana Jurkoviče z počátku 20. století, je od roku 2008 chráněna jako národní kulturní památka, předkupní právo má tedy stát. Premiér Andrej Babiš minulý týden řekl, že by ho měl stát koupit, ministerstvo kultury však vzápětí uvedlo, že na koupi zámku za 300 milionů nemá peníze, protože rezortu kultury chybí na potřebné výdaje v rozpočtu více než miliarda korun.

„Žádný zákon mi neříká, že mám mít prověrku. To znamená, že já se o žádnou prověrku neucházím,“

odpověděl hradní kancléř Vratislav Mynář na otázku poslance Mikuláše Ferjenčíka na jednání rozpočtového výboru, jak je to s jeho bezpečnostní prověrkou. (Prezident Miloš Zeman v roce 2013 řekl, že pokud Mynář nedostane bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, ztratí místo kancléře. Když NBÚ Mynářovi prověrku v roce 2015 odmítl udělit, slíbil prezident, že Mynáře zbaví funkce, pokud neuspěje s odvoláním. To úspěšné nebylo, prezident ho však z funkce neodvolal.)

SOUD

Komunista Filip se má omluvit Fajtovi

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se předseda komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip musí omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výroky, které o něm před rokem uveřejnil v komunistickém plátku Haló noviny. V době, kdy byl Jiří Fajt odvolán Antonínem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].