Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko porušilo platné právo, když odmítlo naplňovat povinné kvóty na přijímání uprchlíků. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Česko tak prohrálo svůj spor s Evropskou komisí, stejně jako Polsko a Maďarsko. Proti rozhodnutí Soudního dvora EU už není žádná možnost odvolání. Zemím ale z prohry neplyne žádná bezprostřední sankce. Evropská komise nejdřív musí posoudit, jestli a jak by mohly země, které odmítly respektovat uprchlické kvóty, prohřešek napravit. Pokud předloží nějaké řešení a Česko, Polsko a Maďarsko by ho odmítly, obrátila by se opět na Soudní dvůr EU, aby těmto státům uložil zaplatit pokutu. Obvykle se jedná o finanční sankci za každý den, kdy daný stát nenaplňuje konečný rozsudek. Kvůli žádosti o kompenzace za nesplnění povinností však můžou Čechy, Poláky a Maďary zažalovat i ostatní státy EU.

„Kategoricky odmítám, že si Kancelář prezidenta republiky měla mým prostřednictvím objednat takzvaný výhrůžný dopis čínské ambasády bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Je to naprostá lež.“

Těmito slovy odmítl kancléř prezidenta Vratislav Mynář podezření, že si úřad jeho prostřednictvím vyžádal od čínské ambasády dopis pro bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Psaní, které Kubera obdržel, obsahovalo hrozbu, že pokud senátor podle plánu odcestuje na Tchaj-wan, následky pocítí osobně, ale nepříjemné důsledky mohou vyplynout i pro české firmy působící v Číně.

AUDIT

Odpověď na audit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].