Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš získal pro svou kandidaturu na prezidenta přes 142 tisíc podpisů, kandidaturu odevzdal minulý pátek na ministerstvu vnitra. Chce, pokud bude zvolen, „aby prezident konečně spojoval lidi, aby je nerozděloval, aby je nenálepkoval podle toho, zda zrovna souhlasí s jeho názorem“.

„V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mnohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem.“

Prezident Miloš Zeman komentoval v TV Barrandov povolební situaci a tu část ústavy, podle níž prezident může rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby, pokud vláda třikrát nezíská důvěru. Zdůraznil, že ústava říká „může“.

Slovensko

Strach z Kotleby

Zvolen. Bilbordy pred župnými voľbami do BBSK.  • Autor: Profimedia, TEMP Petit Press
Zvolen. Bilbordy pred župnými voľbami do BBSK. • Autor: Profimedia, TEMP Petit Press

Před krajskými volbami, které se na Slovensku konaly minulou sobotu, se vládní i opoziční strany sjednotily proti Marianu Kotlebovi, který obhajuje post župana v Banské Bystrici. Chtěly zabránit tomu, aby lídr neofašistické protizápadní Lidové strany Naše Slovensko znovu zvítězil, nebo aby jeho strana dokonce vyhrála i v jiných regionech.

Česko

Buzeranty, simulanty a seniory neléčím

Lékař Miloš Beutl z Počátek na Pelhřimovsku napsal na svém profesním profilu, že přijímá nové pacienty. „Prosím simulanty a buzeranty, aby se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].