Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Generační lepidlo

Časopis Rolling Stone, průkopník kulturně-společenské žurnalistiky, se nachází v ohrožení

Šéfredaktor Jann S. Wenner, 1970 • Autor: Bettmann Archive
Šéfredaktor Jann S. Wenner, 1970 • Autor: Bettmann Archive

Nejznámější z jeho ikonických obálek je patrně ta, kde na fotografii Annie Leibovitz objímá nahý John Lennon oblečenou manželku Yoko Ono; hudebník byl zavražděn jen pár hodin po focení. George W. Bushe nazval „nejhorším prezidentem“ a Baracku Obamovi pomohl do Bílého domu, když ho v březnu 2008 umístil na titul s všeříkající výzvou Nová naděje. Magazín Rolling Stone, který se zrodil jako hlas generace hippies a přenesl ducha rockové kultury šedesátých let do mainstreamu, vždy čtenářům nabízel svůdný mix popkultury a politiky.

Teď se však ocitl na okraji propasti. Jednasedmdesátiletý zakladatel Jann S. Wenner oznámil, že nadpoloviční podíl jeho vydavatelské společnosti je na prodej. Na vině jsou klesající prodeje, špatné vyhlídky celého průmyslu tiskovin i únava majitele, který byl v čele časopisu bezmála padesát let. Rolling Stone, který si vždy zuby nehty udržoval nezávislost, se tak vydává do nejistých vod.

Rolling Stone
Rolling Stone

„Proč by tohle nemohl být náš prezident?“ ptal se letos v červenci titulek z obálky, na které byl kanadský premiér Justin Trudeau. Článek Hvězda severu nezakrýval obdivný tón a zároveň naznačoval znechucení z prezidenta sedícího v oválné pracovně. Naštvané reakce příznivců Donalda Trumpa na sebe nenechaly dlouho čekat a časopis Rolling Stone se dostal do zjitřených debat v médiích. Právě s podobnými emocemi ale umí americká popkulturní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].