Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

S alchymistou na dvorku

Edoardo Livolsi, Dal Toscano
Edoardo Livolsi • Autor: Matěj Stránský

Skoro jako v Toskánsku si návštěvník připadá na dvorku na pražské Letné, kde si Edoardo Livolsi splnil sen a otevřel výrobnu sýrů s bistrem – Caseificio Dal toscano neboli Mlékárnu U Toskánce. Na světě je jen šest sýrařů, kteří dostali exkluzivitu vyrábět mimo Itálii mozzarellu a další sýry z mléka buvolů pěstovaných v Kampánii. Edoardo Livolsi je jedním z nich.

Proč vyrábíte zrovna buvolí mozzarellu?

Z jednoduchého důvodu: z kravského, ovčího nebo kozího mléka je dělá každý, není to nic extra. Sýrařů, kteří ji vyrábějí z buvolího mléka z Kampánie, je mimo Itálii jen pár – v Londýně, New Yorku, Miami, Sydney a Dubaji. Já jsem šestý a jediný v Praze i celém Česku.

To je buvolí mléko taková vzácnost?

To se nedá takhle říct: vodní buvoly člověk k práci i pro mléko využívá už tři tisíce let, hlavně v Asii, Indii, Mezopotámii. Do Itálie se dostali nejspíš za dob římské říše. A region Kampánie je proslavený nejen Vesuvem, ale právě mlékem těchto zvířat. Volně se pasou v  krajině a mléko může mít až osmnáctiprocentní tučnost. Právě kombinace slunce, přírodních podmínek a péče o zvířata činí výjimečným jejich mléko, a tím pádem i mozzarellu z něj vyráběnou. A ona licence či exkluzivita spočívá právě v tom, že zaručujete, že sýr vyrábíte výhradně z mléka z Kampánie, ne třeba od polských nebo rumunských buvolů.

Ale z toho pořád není jasné, proč je vás jen šest.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel, přihlaste se.
Čtěte již teď v našich aplikacích
App Store Google Play Amazon
I_obalka_R38
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 45 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 340
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte