Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Babiš vrací úder

Ministr financí podpořil komunisty, kteří chtějí zdanit církevní restituce

Jedenáct miliard za šest kritických slov. (Pavel Bělobrádek) • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jedenáct miliard za šest kritických slov. (Pavel Bělobrádek) • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Církvím hrozí, že budou platit daň z restitučních náhrad, vyplácených jim státem za ukradený majetek, který už z nějakých důvodů nelze fyzicky vrátit. Letos na začátku března přinesli novelu zákona o vyrovnání s církvemi do sněmovny komunističtí poslanci, koncem března se k nim přidal ministr financí a předseda vládního ANO Andrej Babiš. „Církevní restituce jsou tunel,“ prohlásil. „A pokud komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím.“

Ukradni a zdaňuj

Ministr Babiš tímhle vypjatým výrokem vyhlásil něco jako pomstu předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Na mimořádné schůzi sněmovny musel totiž Babiš vysvětlovat, jak to bylo s evropskými dotacemi na jeho farmu Čapí hnízdo. Farma – jak je dnes už všeobecně známo – před tím, než požádala o peníze, na které mohly dosáhnout jen malé a střední podniky, patřila do Babišova holdingu Agrofert. V době žádosti o dotace měla anonymní majitele, později se zase pod křídla Agrofertu vrátila. Babiš ve sněmovně prohlásil, že akcie v době žádosti o dotaci držely dvě jeho děti a bratr jeho partnerky.

Místopředseda kabinetu Bělobrádek byl jediný z vládních politiků, kdo Babiše jasně odsoudil. Potvrdilo se podle něj podezření, že ministr financí přepsal Čapí hnízdo na svou rodinu účelově. „Považuji to za velmi vážnou situaci,“ prohlásil Bělobrádek. „Snižuje to kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády.“ Vzápětí Babiš zaútočil na církevní restituce, na kterých lidovcům velmi záleží.

Kromě toho, že Babiš „určitě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].