Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Oni vám to vyčíslí

Markům Fanderlíkovi a Liškovi už na gymnáziu došlo, že matematika na střední přestává být legrace. A že pochopit ji z učebnic není snadné. Tak vznikl nápad dát dohromady knihu vlastní. Jejich Matika pro spolužáky je dnes na školách hitem a hlásí vyprodáno. „Chceme, aby student látku hlavně pochopil,“ říká Marek Fanderlík.

A tu znáte, jak pan Držgrešle jede z Hradce
do Poděbrad? (Marek Fanderlík uprostřed
ve svetru, Marek Liška vedle
něj v kostkované
košili) • Autor: www.jakubmisik.cz
A tu znáte, jak pan Držgrešle jede z Hradce do Poděbrad? (Marek Fanderlík uprostřed ve svetru, Marek Liška vedle něj v kostkované košili) • Autor: www.jakubmisik.cz

Jak se přihodí, že dva studenti vydají učebnici (nejen) pro kamarády?

Na gymplu v prváku jsme v hodinách matematiky nestíhali, už si ani nevzpomínám, co přesně to bylo. Tehdy nám kantor řekl, abychom se celou kapitolu doučili doma z učebnice. Nastal problém, nikdo ze třídy to nechápal. Až na Marka Lišku, to byl matematický talent třídy. Podle vlastních zápisků látku vysvětlil ostatním – jako už párkrát předtím. Tehdy nás napadlo, že by se ty zápisky měly dát dohromady.

Zápisky ale nejsou učebnice…

To ne, ale měly ohromnou odezvu; líbily se všem napříč gymnáziem. Takže od toho byl jen krok udělat z nich tu učebnici. V říjnu 2013 jsme vytiskli prvních 300 kusů testovací verze, podle které se na našem Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové dva roky učilo. Po celou tu dobu jsme od spolužáků a učitelů sbírali zpětnou vazbu – třeba že jsme něco vysvětlovali kostrbatě a složitě. Pak vznikla plnohodnotná učebnice v podobě, v jaké jsme ji vydali ke konci minulého roku.

Co v ní tedy všechno je?

Původně to byly jen moje a Markovy zápisky z hodin, které jsme probrali. K nim jsme přidali texty, o nichž si myslíme, že pomohou látku pochopit, ale přizpůsobili jsme je připomínkám studentů i učitelů. Jinak jsme se snažili učebnici udělat co nejzábavněji – studentům tykáme, máme názornější grafiku, v trojčlence třeba vystupuje pan Držgrešle, který jede z Hradce do Poděbrad…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].