Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Slova beze smyslu

Stále častěji se na internetu sdílí rozčilená Orwellova výtka současníkům: „Napsal jsem varování, ne návod k použití!“ Uživatelé tím poukazují na množící se podobnosti mezi realitou slavného románu 1984 a dnešní praxí. Pro tu je příznačné, že jde o citát vymyšlený. Orwell ho sice neřekl, ale mohl ho říct, jak by řekl průměrný facebookový klasik.

Orwell skvěle popsal principy manipulace – soustavným převracením významu slov se nakonec společnost utvrdí v tom, že Lež je Pravda, Nevědomost je Síla, Svoboda je Otroctví a že Válka je Mír. Přesto budoucnost neodhadl úplně přesně. V jeho světě totalitní moc drží absolutní kontrolu nad mozky občanů a přepisuje je do nového nastavení. Významy jazyka se redukují na nejjednodušší spojení, mizí bohatost výrazů, které by dovolovaly závadné myšlení zakázaným směrem a komplikovaly jednoznačnost příkazů.

Tak to však mimo totalitní režimy nefunguje. Absolutní kontrola nad informacemi a hlavami občanů neexistuje, přesto si mozky necháváme přepisovat ochotně a dobrovolně. Věříme tomu, čemu chceme věřit, a ve světě nekonečna internetových dat není problém najít zdroj, který potvrdí, co si myslíme – bez ohledu na fakta a realitu.

Proto také kdokoli může tvrdit cokoli. „Prezident se snaží mírnit extremistické postoje,“ pronese jeho mluvčí, který stál na stejném pódiu jako Zeman s Konvičkou. „Jsme čestní lidé a nemáme důvod lhát, máme ale důvod obávat se dalšího ohýbání pravdy a dalších pokusů nás umlčet,“ zvolá televize Prima…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].