Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: České dráhy zavádějí kupé jen pro ženy. Pokud byste cestovala vlakem, využila byste jich?

Monika Šimůnková

zmocněnkyně vlády pro lidská práva

Bezpečnost žen obecně je velmi důležitá. O existenci samostatných vagonů pro ženy v okolních zemích však slyším poprvé. Neznám ani údaje týkající se kriminality spáchané na ženách při cestování vlakem. Já sama bych však „ženského“ vagonu asi nevyužila. České dráhy by bezpečnost žen měly zajistit jinými prostředky, např. navýšením počtu personálu, ochrankou. Tak jako jinde i zde platí: podobný problém nevyřešíme segregací, ale integrací za současného posílení bezpečnostních opatření. Vždyť třeba drobné krádeže páchají mnohdy šikovněji ženy než muži, navíc by tyto vagony byly ochuzeny o projevy mužské galantnosti, např. pomoc s těžkým zavazadlem (a děje se tak). Zkrátka a dobře, neizolujme, ale více chraňme, protože jinak bychom mohli dospět do stadia, kdy pro větší bezpečnost žen na ulicích budeme zřizovat zóny, kde se smí pohybovat pouze ženy… A takové absurdity bych se já jako žena určitě dožít nechtěla.

 

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Ludmila Čírtková

psycholožka a vedoucí katedry společenských věd na Policejní akademii ČR v Praze

Chci samozřejmě cestovat bezpečně. To ale chtějí všichni cestující ve vlaku. Muži i ženy. A je povinností správce, tedy Českých drah, zajistit bezpečné cestování pro všechny. Nevím, jestli mají dráhy nějaké výzkumy, které dokládají, že muži ve vlaku jsou potenciálně nebezpeční právě pro ženy. Vlakoví zloději okrádají přece oběti bez rozdílu pohlaví. A opilec ve vlaku je také nepříjemný všem ostatním kolem. Že by šlo o kuriózní prevenci (sexuálního) obtěžování? Připadá mi nepatřičné zavádět zvláštní kupé pro ženy a zdůvodňovat to bezpečností. Prostě bezpečnost a komfort cestování jsou genderově neutrální požadavky.

Alena Hanáková

ministryně kultury

Bezpečnější cestování by mělo být zajištěno pro všechny, kteří se vydají na cestu vlakem, ať už pracovně či za poznáváním přírody a památek naší země. Bezpečnost pro mě není spojena výhradně s muži nebo s ženami. Pokud v rámci bezpečnosti začneme oddělovat lidi podle pohlaví, potom bychom mohli pokračovat v oddělování ve veřejných prostorách určených ke sportu, zábavě, vzdělání či kultuře.

 

Kateřina Jonášová

publicistka

Mám ráda různorodou společnost, takže po jízdě ve striktně ženském kupé netoužím. Ženský vagon má ale například pro dálkové noční jízdy své opodstatnění a já vítám každé zlepšení nebo zatraktivnění jízdy vlakem. Nedělejme si iluze, že kupé pro ženy železniční manažeři zavedli jen z obavy o bezpečí svých ženských cestujících. Ženská kupé je nutno vnímat jako součást marketingu Českých drah, v tomto případě genderového marketingu, kdy je aspekt rodu využit k hledání dalších a dalších děr na trhu, či k přitáhnutí mediální pozornosti ke značce. Z tohoto hlediska je to sympatičtější tah než stavění image na blonďatých stevardkách. Nicméně: pokud tyto vagony přivábí k jízdě vlakem více žen, protože se budou cítit lépe, tak sem s nimi. Ideálně, když s sebou vezmou i své muže a své děti. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2012 pod titulkem Anketa: České dráhy zavádějí kupé jen pro ženy. Pokud byste cestovala vlakem, využila byste jich?