Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Dobrá zpráva pro dnešní den

Rodina Sarkisových má zvláštní zvyk - sbírá dobré zprávy. Potěšující věci si sdělují při společné snídani či večeři. „Beru to jako hru a při čtení novin se dívám zejména na pozitivní věci,“ říká Stanislav Sarkisov.

88 R46 2012 • Autor: Respekt
88 R46 2012 • Autor: Respekt

Jak nápad sbírat dobré zprávy vznikl?

Začal jsem vnímat, že když ráno otevřu noviny, vyvalí se na mě hromada špatných zpráv. Říkal jsem si, to ten den nezačíná zrovna nejlépe. Pak jsem jel tramvají a lidé s bulvárem v ruce hledali především pikantní a špatné zprávy. Došlo mi, že je hledám také, když dostanu bulvár do ruky. Ptal jsem se: Proč se pořád chci dozvídat, že je něco špatně? Rozhodl jsem se, že najdu každý den v médiích jednu dobrou zprávu.

Co vašemu nápadu říkala rodina?

Rodinu jsem s projektem seznámil tak, že jsem jim při večeři přečetl první dobrou zprávu. Byla z 11. června letošního roku: Skotská látka dostala název Havel. Je kostkovaná s červenými proužky, proužky přes kostičky symbolizují nesvobodu literátů a jejich boj za svobodu.

Jak manželka a děti reagovaly?

Zpráva je taky potěšila. Řekl jsem jim o projektu a druhý den jsem přinesl další zprávu. Tentokrát jsem neměl štěstí, v médiích jsem žádnou vhodnou nenašel. Tak jsem si pomohl událostí z našeho okolí: Dobrá zpráva pro dnešní den je, že naše kamarádka, která hraje na pozoun, vyhrála konkurz a dostala se do orchestru. To se líbilo, mělo to větší ohlas než Havlova látka z předchozího dne.

A přidaly se k vašemu sbírání?

Nejdřív začaly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].