Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Komunisté slaví

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je to už devadesát let, co v Československu vznikla komunistická strana. Temná síla, která oslabovala demokracii v době, kdy se křehce rodila, a pak jí zakroutila krkem při první příležitosti, kdy se dostala k moci. Mimochodem je to také pětašedesát let od chvíle, kdy komunisté v této zemi poprvé a naposled zvítězili ve svobodných volbách (ačkoli zcela svobodné nebyly). To jedno vítězství ale vydrželo na čtyřicet let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ve dvacátých a třicátých letech komunisté stejně jako dnes bránili levici v šanci na větší úspěch a sestavení levicové vlády. Sociální demokraté si za první republiky nikdy nedovolili pomýšlet na spolupráci s totalitáři. I dnes hlasy komunistům znamenají svým způsobem hlasy pravici, protože ČSSD nemá demokratického partnera, který by jí byl programově blízký.

Novinář Ferdinand Peroutka se za první republiky divil, proč někdo volí komunisty, když je přece jasné, že v demokratické společnosti nemohou své plány nikdy realizovat. To by musela přijít válka a z chaosu by mohli vytěžit i podíl na moci. Válka však přece nehrozí. Peroutka se nemýlil, že komunisté mohou uspět jedině po válečném rozvratu, mýlil se v tom, že válka nemůže přijít.

Dnes můžeme doufat, že nás žádný konflikt nečeká (snad se také nebudeme mýlit), ale i tak opakujeme chyby našich předků. S klidem přihlížíme přítomnosti strany v parlamentu, kde její nejvyšší představitelé plánují nový převrat. Jak nedávno odhalilo Právo, část strany chystá po převzetí moci umlčení kritiků, znárodňování výroby, bank či médií, povinnou zaměstnanost, nástup propagandy a zrušení spojeneckých svazků se Západem.

 Jinými slovy je to návrat ke kořenům této strany. A reakce? Občas pár slov kritiky, ale především chlácholení: Co komunisté zmůžou? Vždyť už je neřídí Moskva. Tak nestrašte minulostí, když máme aktuální problémy a jiné politické hrozby. Něco pravdy na tom je, ale i ty nové hrozby se mohou poučit z našeho současného postoje vůči komunistům. A to v tom smyslu, že byť budou sebekrutější a sebedestruktivnější, nikdo je nebude hnát k odpovědnosti. A co víc, dokonce je budou i lidé volit.

Článek o vzniku komunistické strany najdete v rubrice Civilizace na str. 71.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].