Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzpomínka na NATO

Severoatlantická aliance se pro Američany nezadržitelně stává zbytečnou organizací

Příběh lisabonského summitu NATO 20. listopadu bude ve znamení úsměvů na veřejnosti a vzdechů v zákulisí. Evropští i američtí politici to sice oficiálně důrazně popřou, ve skutečnosti ale vstupujeme do éry, v níž je NATO jenom vzpomínkou. Existenčním testem Aliance byla válka v Afghánistánu. Pokud není organizace schopná vybojovat úspěšné mise ve vzdálených zemích, nestojí za vynaložené peníze.

Ochota zabíjet

Neúspěch je v tomto případě mnohem větší než v Iráku. Tamní válka se dala svést na nezodpovědnost George W. Bushe a nekompetentnost Pentagonu pod vedením Donalda Rumsfelda. U Afghánistánu ale levicově naladění Evropané patřili k těm, kdo intervenci proti puritánskému Tálibánu, který kamenuje gaye a nenávidí ženy, požadovali nejhlasitěji.

Evropa teď propadá ve své vlastní zkoušce. Z perspektivy americké armády se Evropané až na čestné výjimky jeví jako téměř zbyteční – jsou příliš bázliví nebo slabí, aby mohli bojovat, a vědí toho o Afghánistánu příliš málo, aby mohli pomoci aspoň s výcvikem. Až se v nadcházejících letech americké jednotky z Afghánistánu stáhnou, nevrátí se na své základny v drahé a nevděčné Evropě, ale pojedou domů nebo na nějaké další mise někde jinde.

Požitkářští Evropané žádají jinou, chápavější Ameriku a také jiné války: pokud možno snazší. To je ale jenom sen. NATO v roce 2010 připomíná manželství, v němž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].